Dit doet zonlicht met je ogen

Weet jij eigenlijk waarom je het beste altijd een zonnebril kunt dragen op zonnige dagen? We smeren onze huid goed in omdat we weten dat het anders verbrand. Maar wist je dat je ogen ook kunnen verbranden? Ren daarom voordat het zomer wordt naar de zonnebrillen groothandel om jouw nieuwe hippe montuur te scoren en bescherm je ogen in stijl.

 

Bescherming tegen de zon

 

Ja, ogen kunnen verbranden. Gelukkig wel een stuk minder snel dan onze huid. Dit komt doordat de huid zich niet kan beschermen tegen zonlicht en je ogen kunnen dat wel. Bij fel licht vernauwen je pupillen zich waardoor er minder zonlicht onze oogkas binnenkomt en bij teveel licht sluiten we simpelweg de ogen. Daarnaast helpen je wimpers een handje als het gaat om het beperken van zonlicht. Aangezien onze ogen erg belangrijk zijn bij onze dagelijkse activiteiten en je ze niet altijd kunt sluiten (in het verkeer bijvoorbeeld) is het handig om toch altijd een zonnebril op zak te hebben.

 

Hoe weet je dat je ogen zijn verbrand?

 

Ogen verbranden wanneer je een paar uur zonder bescherming (een goede zonnebril) in de zon bent geweest. Je krijgt dan last van een branderig gevoel of lichte rode ogen. Het hoornvlies is dan verbrand wat we ook wel lasoog noemen. Het voelt erg vervelend, maar gelukkig ben je er meestal in een nachtje weer vanaf. Om het herstel te bevorderen kun je zelfs een oogcrème halen bij de dokter.

 

Langdurige klachten

 

Er zijn een hoop oogziekten die mensen relateren aan het teveel onbeschermd in de zon kijken, maar echte bewijzen hiervoor zijn nooit gevonden. Wel zijn er aanwijzingen die zeggen dat wanneer je aanhoudend onbeschermd in de zon kijkt, je eerder staar kan krijgen. Ons advies is dus: doe lekker een zonnebril op, dat bespaart je weer een operatie. Doe dat overigens ook als je al boven de 50 jaar bent en gevoelige ogen hebt want het niet dragen van een zonnebril kan oogklachten verergeren.

Leuk? post