COPD bij veel Nederlanders nog altijd onbekend

Chronische-longziekteHoewel het aantal mensen met COPD blijft groeien, weten veel mensen eigenlijk niet wat voor een ziekte het precies is en waarmee je rekening moet houden indien iemand COPD heeft. Dit kan bij patiënten de nodige irritaties opwekken, doordat er door het gebrek aan kennis niet altijd begrip wordt getoond voor hun situatie.

Wat is COPD eigenlijk?

COPD is een chronische longziekte, de afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De ziekte komt meestal voor vanaf de 40-jarige leeftijd en wordt veroorzaakt door onder andere langdurig roken of veelvuldig contact met bepaalde stoffen die irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Door de longziekte worden de luchtwegen langzaam maar zeker vernauwd. De eerste klachten die de patiënt vaak ervaart zijn pittige hoestbuien en het produceren van onnodig veel slijm. Deze klachten hinderen het ademhalen, waardoor de patiënt het flink benauwd kan krijgen.

Genezing is nog niet mogelijk

Het nare van de chronische longziekte, is dat er tot op heden geen behandelingen voorhanden zijn die voor genezing kunnen zorgen. Tel daarbij op dat je als patiënt zijnde in de meeste gevallen door de jaren heen steeds meer last krijgt van je klachten en je kunt stellen dat het om een ernstige ziekte gaat. Het is dan ook van groot belang om bij de eerste tekenen van COPD direct actie te ondernemen en naar je huisarts te stappen. Op die manier kan er zo snel mogelijk een behandelplan worden opgesteld, dat ervoor moet zorgen dat de patiënt zo lang mogelijk mee kan blijven draaien in het dagelijks leven.

Rekening houden met de patiënt

Zoals gezegd kan andere het roken van sigaretten COPD veroorzaken. De ziekte kan onder andere verergeren indien de patiënt in contact blijft komen met sigaretten of sigarettenlucht. Rook dus niet in het bijzijn van iemand die de chronische longziekte heeft.

Door de benauwdheid hebben mensen met COPD vaak een slechte nachtrust. Toon hiervoor begrip en laat hem of haar ’s morgens rustig op gang komen. Ook helpt het wanneer er bij het schoonmaken geen middelen worden gebruikt die een sterke parfumlucht hebben. Hetzelfde geldt voor deodorant en parfum die zware dampen afgeven.

Zeker nu het weer lekker is, is de kans groot dat je regelmatig de barbecue aansteekt. Echter, van de rook die van de barbecue afkomt worden de longen van een patiënt al snel overprikkelt met alle gevolgen van dien.

Ga tenslotte het gesprek aan met degene die de chronische longziekte heeft. Hij of zij is immers alles behalve zwak, ziek en misselijk en kan prima functioneren zolang er maar rekening wordt gehouden met zijn of haar beperkingen als gevolg van de COPD.

Leuk? post