Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn wordt als een bijzondere variant van migraine gezien. Clusterhoofdpijn doet zich ongeveer 5 maal zo vaak voor bij mannelijke personen dan bij vrouwelijke personen. Kenmerkend van dit type hoofdpijn zijn aanvallen van hevig bonzende hoofdpijn en een stekende eenzijdige hoofdpijn. De aanvallen komen plotseling opzetten. De hoofdpijnaanvallen komen op in clusters. De hoofdpijnaanvallen kunnen een periode van zes tot zelfs acht weken standhouden. Het cluster kan worden gevolgd door tussenpozen van enkele maanden waarbij de persoon geen problemen heeft van hoofdpijn.

Wat kan clusterhoofdpijn provoceren?

Er zijn verscheidene factoren die deze hoofdpijnaanvallen kunnen provoceren. Vliegen kan de hoofdpijnaanvallen ontketenen. Niettemin blijft een echte achtergrond van de hoofdpijn onbekend. Bij het ontstaan van clusterhoofdpijn lijkt een grote functie te zijn weggelegd voor een hersenzenuw. Andere klachten kunnen eveneens plaatsvinden bij een aanval. Vernauwde pupillen, een loopneus of zweten in het gezicht zijn lichamelijke klachten die kunnen plaatsvinden.

Een arts kan een diagnose stellen op grond van deze klachten. Clusterhoofdpijn kan tijdens een aanval worden behandeld door een neusspray die de bloedvaten verwijd. Voor het beletten van aanvallen kan bijvoorbeeld Isoptin worden gebruikt. Het zuurstoftekort achter de oogkas kan door dit middel worden behandeld.

Leuk? post