De meest voorkomende oorzaak van brandwonden bij kinderen is verbranding door een hete vloeistof, wat ook wel contactverbranding genoemd genoemd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat een kop hete thee omstoot. Een kind dat nietsvermoedend de hand op de houtkachel legt of het kind raapt op straat een nog brandende sigarettenpeuk op.
De ernst van de brandwond is afhankelijk van de grootte van de wond, de tijd van contact met het hete materiaal en de oorzaak van de verbranding. Over het algemeen zijn brandwonden te verdelen in drie groepen: eerstegraads-, tweedegraads- en derdegraads brandwonden.
Eerstegraads brandwonden
Wanneer het kind enkel een rode heeft en pijn voelt, gaat het om een eerstegraads brandwond. Dit zijn wonden die je gemakkelijk zelf kunt behandelen. De huid is namelijk niet beschadigd.
Verbranding door de zon kan ook gezien worden als een eerstegraads brandwond.
Tweedegraads brandwonden
Bij een tweedegraads brandwond bestaat de wond niet enkel uit een rode plek, maar zijn er ook blaren te zien. In sommige gevallen kunnen deze brandwonden als vrij ernstig ervaren worden, maar binnen enkele dagen is er al sprake van herstel. Bij een grote tweedegraads brandwond is het aangeraden om een professional in te schakelen.
Derdegraads brandwonden
Bij een derdegraads brandwond is de wond niet rood, maar vaak wit of grijs. De huid is zo ernstig beschadigd dat het weefsel is afgestorven. De wond doet geen pijn bij aanraking, maar de omringende rand doet wel erg veel pijn. Bij dit soort wonden moet het kind per direct naar het ziekenhuis.
Wat te doen bij brandwonden
Wanneer je kind zich heeft verbrand, dient de wond ongeveer 10 tot 15 minuten onder lauw stromend water te worden gehouden. Trek de kleding niet uit. Gebruik ook geen koud water op het gezicht van het kind, want dan bestaat er een kans op een shock. Dek dit soort wonden af met brandwondenverband. Zo kunnen bacteriële infecties voorkomen worden.
Mocht er sprake zijn van een derdegraads verbranding, dan moet je direct met het kind naar het ziekenhuis.
Voor dit soort situaties bestaat er een speciaal EHBO aan kinderen programma. Hierbij komt duidelijk naar voren hoe een ouder kan handelen bij verbrandingen, maar ook bij bloedingen, vergiftiging en andere gevaarlijke situaties. Natuurlijk is het het beste om gevaarlijke situaties te voorkomen, in plaats te genezen!