In behandeling bij een psycholoog

Voor veel mensen is het nog steeds een taboe: in behandeling bij een psycholoog. Ze denken dat er iets verkeerd met je moet zijn, voor je in behandeling gaat bij een psycholoog. Dat is eigenlijk zonde, want een goede behandeling kan je snel en effectief van je problemen afhelpen. Hieronder noemen we een aantal problemen waarvoor je kunt aankloppen bij de psycholoog.

Slaapklachten

psycholoogVeel mensen weten niet dat slaapklachten vaak een psychologische oorzaak hebben. Als je bij de huisarts klaagt over slapeloosheid, geeft hij je vaak medicatie mee. Dat is zonde, want het is pure symptoombestrijding. Je gaat er weliswaar beter van slapen, maar de reden waarom je niet in slaap komt is niet aangepakt.

Slaapklachten worden vaak veroorzaakt door overmatig piekeren, stress en soms ook doordat je last hebt van depressiviteit. Met een duidelijk, gestructureerd programma kun je gelukkig al snel weer opknappen zonder medicatie te gebruiken.

Stress

Geef nou toe, we hebben allemaal toch wel eens last van stress? Je hoofd staat niet stil, je kunt niet meer goed in slaap komen en je voelt je continue opgejaagd. Dat is een heel onprettig gevoel, maar volgens sommigen hoort het er gewoon bij. Als het wat drukker wordt, kom je immers niet onder de stress uit.

Een psycholoog kan je leren dat stress in principe tussen je oren zit. Als je het druk hebt, hoeft dat niet per se te betekenen dat je last hebt van stress. Met behulp van een andere blik naar je problematiek en gebruik van meditatietechnieken kun je vaak als een rots in de branding overeen blijven.

Aanpassingsproblemen

Scheiding, de dood van een geliefde of ontslag. In dat soort moeilijke situatie kan het helpen om het er met iemand over te hebben. Soms kan het lijken alsof dit soort situaties je overspoelen en totaal hulpeloos achterlaten. Je vraagt je af waarom dit jou is overkomen en hoe je ooit weer een nieuwe manier moet vinden om te leven.

In dat geval is het prettig om te weten dat je het er over kunt hebben met een professional. Een psycholoog heeft heus niet voor alle problemen een oplossing, maar hij of zij kan je wel helpen om op een gestructureerde manier over je probleem na te denken. Vaak zorgt dat er voor dat je een stuk helderder hebt wat er precies speelt en wat jij er aan kunt doen.

 

Leuk? post