Aanpassingen in huis

Je wilt het liefst zolang mogelijk in je eigen huis blijven wonen. Soms wordt dit echter wel lastig om te realiseren. Oudere mensen worden vaak slecht te been en hun evenwicht gaat achteruit. Het kan ook zijn dat je een handicap of beperking heeft. Het is logisch dat je koste wat kost in je vertrouwde omgeving wilt blijven leven. Hier staan immers al je persoonlijke spullen en heb je een lange tijd gewoond. Gelukkig kun je voldoende aanpassingen in je huis aanbrengen. Deze aanpassingen maken het net iets makkelijker om te leven. Zit je in een rolstoel? Dan is het wel zo handig dat alle drempels uit je huis verdwenen zijn. Zulke clasped-hands-541849_640kleine dingen kunnen al een groot verschil maken. Deze aanpassingen worden door de gemeente waar je in woont verzorgd. Je moet dit natuurlijk wel bij de gemeente aangeven. Huishoudelijke taken uitvoeren wordt dan ook steeds lastiger. Professionele hulp is dan zeker welkom. Dit wordt door verschillende instellingen aangeboden. Een solide en betrouwbare instelling is ZuidZorg.

 

Maatregelen

Veel ongevallen gebeuren gewoon thuis. Veel van deze ongevallen zijn gelukkig goed te voorkomen door middel van hulpmiddelen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Trapleuningen, deze zorgen voor een betere grip. Deze trapleuningen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld niet te breed zijn. Het liefst moet er aan beide kanten van de trap een trapleuning komen.
  • Goede bekleding van de trap. Dit is om te voorkomen dat je uitglijdt of blijft haken achter de bekleding van de trap. Er moet bekleding komen die zorgt voor een goede grip.
  • Handgrepen in de badkamer en op het toilet. Zo kun jij je te allen tijde vasthouden en de handgrepen bieden tevens ondersteuning als je op wilt staan van het toilet.
  • Voldoende verlichting. Hier wordt vaak niet aan gedacht, maar goede verlichting kan veel ongevallen voorkomen.
  • Een rood alarmdraad. Mocht je gevallen zijn in de badkamer, toilet of andere ruimte, dan is er altijd een rood draad in de buurt waar je aan kunt trekken. Bij de verzorging gaat dan een alarm af en komen ze bij je langs om te kijken of alles goed gaat.
  • Traplift. Het kan zijn dat je nog wel kunt lopen, maar dat de trap te zwaar is om te beklimmen. Een traplift biedt dan een goede uitkomst.

 

Hulp aan huis

Naast de bovenstaande maatregelen is het ook mogelijk om hulp aan huis te krijgen. Je krijgt dan hulp bij het strijken, koken, boodschappen doen en andere huishoudelijke taken. Deze zorg verloopt via een zorginstelling. Er zijn erg veel instelling en je moet je goed laten informeren over de verschillende mogelijkheden die de instellingen aanbieden.

Leuk? post