10 Gezonde voedingsmiddelen om je te helpen aankomen

Als je op een gezonde manier wilt aankomen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen en je lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft om spieren op te bouwen en je algehele gezondheid te ondersteunen. Hier zijn 10 gezonde voedingsmiddelen om je te helpen aankomen:

 1. Noten en Notenboter
  Noten en notenboter (denk aan pindakaas) zijn een geweldige bron van gezonde vetten en eiwitten. Ze bevatten ook vitamines en mineralen zoals vitamine E, magnesium en zink die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Een kwart kopje noten bevat ongeveer 7 gram eiwit en 18 gram vet.
 2. Avocado
  Avocado is een rijke bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en vitamines zoals vitamine K, C en B6. Het kan worden toegevoegd aan smoothies, salades of sandwiches om het aantal calorieën van je maaltijden te verhogen. Een halve avocado bevat ongeveer 6 gram vet en 2 gram eiwit.
 3. Volkoren Granen
  Volkoren granen zoals bruine rijst, quinoa en volkoren brood zijn rijk aan vezels en zorgen voor een langzame afgifte van energie gedurende de dag. Ze bevatten ook essentiële voedingsstoffen die de algehele gezondheid ondersteunen. Een kopje gekookte bruine rijst bevat ongeveer 5 gram eiwit en 2 gram vet.
 4. Mager Eiwit
  Magere eiwitbronnen zoals kip, vis en tofu zijn essentieel voor het opbouwen van spiermassa. Ze zijn ook arm aan vet en kunnen gemakkelijk in maaltijden worden verwerkt. Een portie van 3 ounce kipfilet bevat ongeveer 27 gram eiwit en 3 gram vet.
 5. Zuivelproducten
  Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn rijk aan eiwitten en calcium. Ze kunnen worden geconsumeerd als snack of worden toegevoegd aan maaltijden om het caloriegehalte te verhogen. Een kopje melk bevat ongeveer 8 gram eiwit en 8 gram vet.
 6. Eieren
  Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten. Ze kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd en gemakkelijk worden verwerkt in maaltijden. Een groot ei bevat ongeveer 6 gram eiwit en 5 gram vet.
 7. Zalm
  Zalm is een vette vis die rijk is aan omega-3-vetzuren en eiwitten. Het is ook rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine B12, vitamine D en selenium. Een portie van 3 ounce gekookte zalm bevat ongeveer 17 gram eiwit en 7 gram vet.
 8. Zoete Aardappelen
  Zoete aardappelen zijn een voedingsdichte koolhydraatbron die kunnen helpen om je calorie-inname te verhogen. Ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine C en kalium. Een middelgrote zoete aardappel bevat ongeveer 2 gram eiwit en minder dan 1 gram vet.
 9. Olijfolie
  Olijfolie is een gezonde bron van vet die kan worden gebruikt om te koken of toegevoegd aan salades en andere gerechten. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Een eetlepel olijfolie bevat ongeveer 14 gram vet en geen eiwit.
 10. Quinoa
  Quinoa is een glutenvrije graan die rijk is aan eiwitten en vezels. Het is ook een goede bron van vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor. Een kopje gekookte quinoa bevat ongeveer 8 gram eiwit en 4 gram vet.

Door deze voedingsstoffenrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je op een gezonde manier aankomen en tegelijkertijd je algehele gezondheid en welzijn ondersteunen.

Meer tips die je helpen aankomen

gezond aankomen lekker eten

Hier zijn nog enkele aanvullende tips om deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen en je te helpen aankomen:

 • Voeg aan je snacks, noten of notenboter toe, gedurende de dag om je calorie-inname te verhogen.
 • Voeg gesneden avocado toe aan je toast of sandwiches om het calorie- en voedingsgehalte te verhogen.
 • Kies voor volkoren brood of pasta in plaats van geraffineerde granen om je vezel- en voedingsstofinname te verhogen.
 • Gril of bak magere eiwitbronnen zoals kip of vis voor een gezonde en vetarme maaltijd.
 • Voeg kaas of Griekse yoghurt toe aan je maaltijden of snacks om je eiwitinname te verhogen.
 • Gebruik eieren als basis voor ontbijtmaaltijden, zoals omeletten of roereieren, of als gezonde snackoptie.
 • Gril of bak zalm voor een gezonde en eiwitrijke maaltijd die ook rijk is aan omega-3-vetzuren.
 • Rooster zoete aardappelen of gebruik ze als basis voor gezonde salades of bowls.
 • Gebruik olijfolie als gezonde kookolie of voeg het toe aan je salades of andere gerechten voor extra gezonde vetten.
 • Gebruik quinoa als basis voor gezonde salades of als bijgerecht bij magere eiwitbronnen.

Onthoud dat op een gezonde manier aankomen een gebalanceerd en gevarieerd dieet vereist dat je lichaam voorziet van alle essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Zorg ervoor dat je een zorgverlener of geregistreerde diëtist raadpleegt voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of trainingsroutine.

Ook Fitness kan je helpen met aankomen van gewicht

fitness helpt bij aankomen

Fitness kan een geweldige manier zijn om je te helpen aankomen als je moeite hebt om gewicht toe te voegen. Krachttraining en andere vormen van weerstandstraining kunnen helpen om spiermassa op te bouwen, wat kan leiden tot een toename van je gewicht op de weegschaal.

Wanneer je regelmatig traint en je spieren onder spanning zet, stimuleert dat de groei van nieuw spierweefsel. Dit proces wordt spierhypertrofie genoemd. Als je een calorie-overschot hebt, wat betekent dat je meer calorieën eet dan je verbrandt, dan zal je lichaam deze extra calorieën gebruiken om nieuwe spiermassa op te bouwen.

Door het opbouwen van spiermassa kan je gewicht toenemen, maar het is belangrijk om te onthouden dat spiermassa zwaarder is dan vet. Dit betekent dat je misschien niet veel verschil zult zien op de weegschaal, maar je lichaam zal er wel anders uitzien en je zult je sterker voelen.

Naast krachttraining kan cardiovasculaire training ook nuttig zijn bij het aankomen van gewicht. Cardio kan helpen om je eetlust te vergroten, wat kan leiden tot een toename van calorie-inname. Het kan ook helpen om je metabolisme te verhogen, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt in rust.

Kortom, fitness kan een effectieve manier zijn om je te helpen aankomen als je op een gezonde en duurzame manier wilt groeien. Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen en voldoende calorieën bevat om spiergroei te ondersteunen. Raadpleeg altijd een zorgverlener of gecertificeerde fitnessprofessional voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma of dieet.

5/5 - (2)

Plaats een reactie