Yin Yoga – Wat is het en waarom deze moderne yoga stijl goed voor je is

Yin Yoga – Wat is het en waarom deze moderne yoga stijl goed voor je is

Nieuwe yogastijlen schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de lucht. Broga (Yoga voor Bro’s), Power Yoga, Hot Yoga, noem maar op. Yin Yoga behoort eveneens tot de groep moderne yoga stijlen maar deze vorm van yoga bestaat al sinds lange tijd en werd in de jaren ’70 geïntroduceerd in het Westen. Yin Yoga kenmerkt zich door het aanhouden van een bepaalde reeks houdingen voor langere tijd, namelijk 3-5 minuten. Doordat je langer in de houding blijft krijgt je lichaam de kans om zich beter aan te passen aan de houding en zich te ontspannen in de houding. Hieronder een kort overzicht van de voornaamste voordelen van Yin Yoga.

  1. Yin Yoga werkt op de diepere weefsels van je lichaam

Omdat je lange tijd in de houding blijft bekom je een diepe ontspanning van het lichaam. Hoe langer je een houding aanhoudt, hoe meer je spanningen kunt loslaten. Hierdoor werk je niet alleen op de oppervlakkige spieren, maar ook op de dieper gelegen weefsels zoals ligamenten, fascia en bindweefsels.

  1. Yin Yoga is een meditatieve yoga stijl die je in contact brengt met je ademhaling

Bij Yin Yoga is de aandacht naar binnen gericht. Het leren lezen en aanvoelen van je eigen lichaam staat centraal. Tijdens de houding richt je je aandacht op je ademhaling en voel je hoe je ademhaling kan helpen om spanningen los te laten. Door rustig door te adem en je adem te sturen naar de plekken waar je spanning voelt laten deze spanningen vanzelf geleidelijk aan los.

  1. Yin Yoga is een zachte yoga vorm die toegankelijk is voor iedereen

Jong en oud, sportief en lenig of net helemaal niet… iedereen is welkom en in staat om te genieten van een deugddoende Yin Yogales. Je hoeft helemaal niet je benen achter je hoofd kunnen zwieren alvorens Yin Yoga te kunnen doen. Het leuke aan deze yoga stijl is dat het open is voor iedereen. Met gebruik van extra props zoals dekens, kussens, blokken enzovoort kan iedereen in een houding komen naargelang je eigen mogelijkheden. Door de houdingen aan te passen kan je gemakkelijk in een houding komen, en je zal versteld staan hoe snel de props overbodig worden!

  1. Yin Yoga leert je om fysieke alsook mentale spanningen los te laten

Bij Yin Yoga leer je om tot rust te komen. Omdat je zo lang in een houding blijft leer je om je volledig te laten gaan in een houding en alles, zowel fysieke als mentale spanningen los te laten. Hoe meer je mentaal tot rust kan komen, hoe meer je lichaam kan los te laten, en omgekeerd. Er is geen ruimte voor andere zorgen en gedachten. Het resultaat is een ontspannen en vredevol gevoel aan het einde van de Yin Yoga les.

Volg een Yin Yoga opleiding en leer meer over de beoefening en filosofie van deze rustgevende vorm van Yoga en ervaar zelf wat Yin Yoga voor je kan betekenen.

Leuk? post