Steeds meer mensen worden als ZZP’er actief in de bouwsector. Er zijn meerdere redenen waarom zij als zelfstandige in de bouw gaan werken. Sommigen zijn ontslagen, anderen willen meer verdienen. Een ZZP’er is dan wel verantwoordelijk voor eigen pensioen, boekhouding, verzekeringen, facturering en het werven van opdrachten. Het grote voordeel is dat ze zelf hun uren kunnen indelen.
ZZP in de bouw
Er is een groeiend aantal ZZP’ers (Zelfstandig Zonder Personeel) actief in de bouw. Dit wordt met de jaren steeds populairder, en niet alleen in de bouw. Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiende aantal ZZP’ers. Zeker in de tijden van economische tegenslagen kwamen veel bouwvakkers erachter dat zij veel meer konden verdienen als ZZP’er. Wanneer zij voor een aannemer werken, dan zijn ze in loondienst en is hun salaris altijd beperkt. Ook kunnen zij wanneer zij ZZP’er zijn een betere indeling maken van hun werkuren. Ironisch genoeg groeit het aantal ZZP’ers zelfs in tijden van crisis. Dit komt doordat de bouw vaak de sector is die het hardst beïnvloed wordt door de crisis. In zo’n situatie worden er mensen ontslagen, willen geen ander beroep of bouwopleiding leren en gaan verder als ZZP’er.
Wat komt er allemaal kijken bij ZZP?
Er komt veel bij kijken als je besluit om ZZP’er te worden. Zo zijn veel dingen minder goed geregeld dan wanneer hij in dienst is van een werkgever. De ZZP’er moet zelf zorg dragen voor veel meer zaken. Zo heeft hij geen automatisch pensioen meer. Daar moet hij zich dan ook voor verzekeren. Daarnaast moet hij ook een extra ongevallenverzekering afsluiten. Een ZZP’er moet zich niet verkijken op de kosten die alle verzekeringen met zich meebrengen wanneer men zelfstandig wordt.
De boekhouding
Er moet rekening mee gehouden worden dat de eigen administratie gedaan moet worden als je actief wordt als ZZP’er. Voor bouwvakkers is dit vaak een groot nadeel, gezien zij vaak niet van kantoorwerk houden. Het is niet vreemd om de eigen belastingaangiften te doen, maar nu moeten er ook facturen worden opgesteld en verstuurd. Hier bestaat wel een boekhoudsysteem voor. Een andere optie is het uitbesteden van de boekhouding aan een specialist. Er zijn speciale boekhoudkantoren die de boekhouding doen voor ZZP’ers, zo ben je niet snel te veel geld kwijt.