Waarom ik koos voor Hatha Yoga

Tegenwoordig zijn er veel verschillende yogastijlen: Hatha Yoga, Bikram Yoga, Vinyasa Yoga, noem het maar op.

Omwille van dit ruime aanbod is het niet altijd gemakkelijk om uit te dokteren welke stijl het beste bij jou past. Na het uitproberen van verschillende stijlen kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat Hatha Yoga veruit mijn favoriete yogastijl is.

Gedurende verschillende jaren beoefende ik Hatha Yoga toen ik mij onlangs inschreef om een Hatha Yoga docenten opleiding te volgen. Deze opleiding maakte voor mij snel duidelijk waarom ik me zo aangetrokken voel tot Hatha Yoga boven alle andere stijlen. De verschillende yogastijlen varieren van krachtig en zwaar tot ontspannend en passief. Hatha Yoga geeft mij de perfecte balans tussen energie en ontspannen en doet me beseffen wat ik wil bereiken met yoga. Het zorgt ervoor dat ik kan luisteren naar mijn lichaam, terwijl ik tegelijktijd mijn beperkingen kan accepteren. Een ander essentieel kenmerk van Hatha yoga waar ik erg van geniet is de combinatie van het beoefenen van asanas (yoga poses) en pranayama (ademhalingsoefeningen). Dit is voor mij de perfecte combinatie waardoor ik bewust wordt van de connectie tussen de geest, het lichaam en de ziel. Het helpt om de geest te kalmeren, om het lichaam voor te bereiden op een diepere spirituele beoefening en het zorgt ervoor dat je in staat bent om je ademhaling te gebruiken om dieper in de poses te komen.

Toen ik de Hatha yoga opleiding deed viel het me op dat er veel medestudenten waren die yoga nog niet lang beoefenden of die hiervoor een andere yogastijl deden waardoor Hatha Yoga compleet nieuw voor ze was. Ik was verbaasd om te zien hoe snel diezelfde studenten zich ontwikkelden. Het deed me realiseren hoe effectief de relatie tussen de geest en het lichaam is. Door dit van zo dichtbij mee te maken, ben ik erg gemotiveerd geraakt om yogales te geven aan mensen die geinteresseerd zijn in yoga, maar het – om welke reden dan ook – nog nooit hebben geprobeerd. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren waartoe ze eigenlijk in staat zijn.

Ik ben erg blij dat ik heb gekozen voor de Hatha yoga teacher training. Het heeft niet alleen mijn eigen yogabeoefening verbeterd, maar het heeft me bovendien gemotiveerd om mijn ervaring met anderen te delen. Het heeft me meer gegeven dan ik had verwacht en ik weet nu, meer dan ooit, dat Hatha Yoga de juiste stijl is voor mij.

 

 

Leuk? post