Textiel bedrukken

Bij professionele bedrijven wordt het proces van sportkleding bedrukken gedaan op drie verschillende manieren. Deze manieren zijn textieldruk met folie, Full Colorprint en zeefdruk.

Textiel folie

Textiel bedrukken met folie wordt gedaan op basis van textielfolies welke speciaal voor het bedrukken van textiel zijn ontwikkeld. Het ontwerp wordt met behulp van een snijplotter uit textielfolie gesneden. Deze dunne folie wordt met een warme temperatuur en onder hoge druk op het textiel gesmolten om zo een mooie bedrukking te creëren.

 

De folie ligt op het textiel en heeft een zachte structuur. Bij foliedruk kun je kiezen uit veel verschillende kleuren, maar is niet erg geschikt voor kleine details. De bedrukking is bestand tegen meerdere wasbeurten.

Full Colorprint

Bij de bedrukking van een foto of een logo op kleding wordt het ontwerp eerst gekopieerd op een drager. Deze drager wordt bij hoge temperaturen op de kleding geplaatst. Naast textiel is Full Colorprint ook goed geschikt voor muismatjes en andere kleine dingen.

Zeefdruk

Zeefdruk is een manier van kleding bedrukken die alleen toegepast wordt op grote aantallen.

Het ontwerp wordt geplaatst op het gaas van een zeefdrukraam. Hier ligt een lichtgevoelige laag op. Vervolgens wordt er een film met lichtdoorlatende delen van het ontwerp op het gaas geplaatst, waarna het geheel wordt belicht met UV licht. De niet-belichte delen worden weggespoeld van het gaas, waardoor de inkt zijn uitgang kan vinden. De inkt wordt door het gaas gedrukt en het artikel bevindt zich precies onder het gaas, zodat de bedrukking op de stof geplaatst wordt.

Leuk? post