Succesvol Solliciteren

Bent u vaak bezig met het versturen van sollicitatiebrieven maar worden ze nooit geaccepteerd? Bent u dan eindelijk welkom om langs te komen maar bent u dan alsnog te zenuwachtig om een goed gesprek te voeren.

Wordt aangenomen! Gebruik onze sollicitatietips.

 

 • Vind de juiste vacature

Al zijn er honderden vacatures beschikbaar dan moet er alsnog wel eentje tussen zitten die bij u past. U gaat er tenslotte gemiddeld 30 tot 40 uur per week werken u moet het daarom wel naar uw zin hebben.

 1. De Juiste Balans

Zorg ervoor dat u niet te bescheiden bent over wat u bereikt heeft op school, bij uw vorige werkgever en in uw persoonlijke leven. Aan de andere kant moet u ook niet te veel zelfvertrouwen uitstralen. Hierdoor wordt u al snel als arrogant gezien. Zinnen als: ‘Ik ben de beste in mijn vakgebied’ vallen vaak niet goed. Het is verstandiger om aan te geven waarom u denkt geschikt te zijn voor de vacature.

 1. Kijk een nieuwe sollicitant! Even Googelen

Zodra u zich heeft aangemeld voor de vacature zal uw contactpersoon uw naam intikken in Google. Ten eerste moet u er daarom voor zorgen dat u een online profiel heeft zodat uw contactpersoon weet dat u bestaat. Ten tweede moet u geen rare teksten of rare foto’s op profiel hebben staan. Heeft u die wel? Dan zal uw contactpersoon u naam al gauw doorstrepen.

 1. Het maken van uw CV
 • Zorg dat je cv overzichtelijk is. Werkgevers lezen je cv vaak niet helemaal, maar willen hem kunnen scannen.
 • Gebruik titels voor uw verschillende onderdelen (bijv. personalia, opleiding, werkervaring, talen en overig).
 • Zorg dat uw lay-out klopt. De cv layout is belangrijk maar het blijft zakelijke correspondentie.
 • Gebruik een lettertype dat makkelijk leesbaar is.
 1. Kom op Tijd Bij een Gesprek

Een erg voor de hand liggende tip maar toch is het belangrijk dat u ruim van te voren aanwezig bent bij uw sollicitatiegesprek. Heeft u een gesprek gepland met een potentiële werkgever of een netwerkgesprek met een oud-collega? U wil toch niet overkomen als de persoon die altijd te laat is? Zorg ervoor dat u stipt op tijd bent, waardoor u punctueel en betrouwbaar overkomt.

Ga vroeger weg dan nodig omdat de kans op vertraging altijd aanwezig is in verband met: treinvertraging of files. Daarnaast kent u het gebouw waarschijnlijk niet goed en moet u uw weg vinden als u daar eenmaal aankomt.

 1. Solliciteren en neem mee:
 • Een pen en een schrijfblok: Schrijf belangrijke zaken op.
 • Een aantal voorbereide vragen: Deze noteert u van tevoren in uw schrijfblok en stelt u op het juiste moment.
 • Een aantal uitgeprinte cv’s: het kan wel eens voorkomen dat er spontaan iemand aanschuift die dan niet in het bezit is van uw cv. Gelukkig heeft u deze altijd bij de hand.
 • Uw agenda: Mocht het van belang zijn dat u nog een keer terug moet komen dan heeft u uw agenda bij de hand.
 • De vacaturetekst: Aan welke functie-eisen voldoet u? Neem het voor uw sollicitatiegesprek nog een keer door, zodat u precies weet wat u kunt bijdragen aan het bedrijf.

Ucare

Leuk? post