Quadrijden: een onvergetelijk uitje!

Of je nou een vrijgezellenfeest, een teamuitje of gewoon een gezellige familiedag voor de boeg hebt: je bent altijd op zoek naar een onvergetelijk uitje. Het liefste kies je dan een originele activiteit uit die iedereen bijblijft. Een activiteit die zeker niet snel vergeten gaat worden is quadrijden. In dit artikel lees je hier meer over.

De Quad

Waarschijnlijk heb je weleens een quad gezien. Op straat of op de foto maakt daarbij niet uit. Je kunt je een voorstelling maken van dit motorvoertuig. Het is eigenlijk een motorfiets of brommer met vier wielen. Dat omschrijft een quad het beste. Vaak worden quads gebruikt om goederen te vervoeren. Vooral in bossen op op slecht met de auto bereikbare terreinen. Daarnaast kun je op veel vakantiebestemmingen ook quads huren om de omgeving te bekijken. Of om gewoon een unieke ervaring op te doen. Wist je ook dat je zonder rijbewijs geen quad mag besturen? Welk rijbewijs je nodig hebt, ligt aan het type quad. Er zijn namelijk verschillende typen quads.

Typen quads

Niet alle quads zijn hetzelfde en behoeven hetzelfde rijbewijs en dezelfde minimale leeftijd van de bestuurder. De verschillende typen quads zijn:

  • De quar die niet is goedgekeurd voor op de openbare weg. Met deze quad mag je alleen op eigen terrein rijden dat niet voor het openbaar verkeer openstaat.
  • De quad die goedgekeurd is als bromfiets. Om deze quad te besturen moet je minimaal 16 jaar oud en in het bezit van een bromfietsrijbewijs zijn. Daarnaast moet je een helm dragen en moet de quad van een kenteken voorzien zijn.
  • De quad die goedgekeurd is als driewielig motorrijtuig. Om deze quad te besturen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een helm dragen, indien de quad niet is voorzien van goedgekeurde veiligheidsgordels. Daarnaast moet de quad een kenteken hebben. Indien je jouw rijbewijs al voor 19 januari 2013 had, hoef je geen rijbewijs A of A1 te hebben voor het rijden op dit type quad. Heb je je rijbewijs na deze datum gehaald? Dan heb je wel een rijbewijs A of A1 (afhankelijk van het vermogen) nodig.
  • De quad die goedgekeurd is als personenauto. Een quad als personenauto mag worden bestuurd door personen die minimaal 18 jaar oud zijn en die een rijbewijs B hebben. Daarnaast moeten er veiligheidsgordels worden gedragen en moet de quad een kenteken hebben. Het dragen van een helm is niet verplicht op dit type.
  • De quad die goedgekeurd is als bedrijfsauto. Om deze quad te besturen moet je minimaal 18 jaar zijn, een rijbewijs B of C hebben, veiligheidsgordels dragen en de quad moet van een kenteken voorzien zijn. Een helm dragen is niet verplicht op dit type.
  • De quad die op de autoweg of snelweg mag. Als een quad harder dan 50 kilometer per uur kan rijden, dan mag je ermee op de autoweg of snelweg. Let op: dit geldt alleen voor quads die harder kunnen dan 60 kilometer per uur, die zijn goedgekeurd als driedelig motorrijtuig of als auto.

Een onvergetelijke ervaring

Autorijden, scooterrijden en motorrijden zijn activiteiten die veel mensen regelmatig doen of hebben gedaan. Maar er zijn niet veel mensen die ooit eens quad hebben gereden. Daarom is het erg leuk om met familie, vrienden of wie dan ook een keer quad te rijden. Te ervaren hoe het voelt om op zo’n krachtig motorvoertuig te zitten en over en door slecht begaanbare ondergronden te rijden. Eén ding is zeker! Quadrijden op een daarvoor bestemd terrein vergeet je nooit meer.

Leuk? post

Plaats een reactie