Een ondervloer met TÜV certificatie voldoet aan bepaalde wettelijke eisen, voornamelijk wat betreft geluidsdemping. Er is via de wet vastgelegd dat geluidslast van buren niet boven bepaalde waarden mag komen. Een manier om geluidslast te voorkomen is een geluiddempende ondervloer, als deze ondervloer TÜV gecertificeerd is voldoet hij aan de geluiddempende eisen voortkomend uit het bouwbesluit. Als de ondervloer niet aantoonbaar aan deze eisen voldoet kunnen je buren bij aantonen van het overschrijden van de geluidsnormen via de wet verplichten een andere ondervloer te leggen die wel aan de eisen voldoet.
Specifieke Eisen
Het TÜV certificaat stelt of een vloer voldoet aan de wettelijk eisen voor geluidsdemping. Dit komt doordat de wettelijke norm voor geluidsdemping 10 decibel (dB) bedraagt, maar deze is vastgesteld op de geluiddempende werking van ondervloer én vloerbedekking samen. Ook vloeren zelf dempen geluid in verschillende mate, denk maar aan het verschillen tussen tegels, laminaat en vloerbedekking. De resultaten gaan wel altijd uit van een betonnen draagvloer, voor het resultaat op een houten draagvloer moet men de resultaten min of meer halveren.
Het TÜV certificaat kan dus behaald worden zonder dat het dezelfde effecten heeft op alle ondervloer en vloerbedekking combinaties. Het is dus handig ook bij het kopen van een ondervloer met TÜV certificaat ook even de kleine lettertjes te lezen zodat je weet of de testen ook voldeden voor het type vloer dat jij gaat leggen.
TNO is nu TÜV
In sommige documenten en voorschriften wordt nog gesproken over TNO certificering. Het bedrijf TNO Quality was voorheen verantwoordelijk voor de keuring van ondervloeren, maar is nu gefuseerd met keuringsbedrijf TÜV Rheinland. Er is besloten onder de naam TÜV Rheinland door te gaan en dus heten alle TNO keurmerken nu TÜV keurmerken. Als je dus ergens leest dat je ondervloer voorzien moet zijn van een TNO keurmerk voldoet een TÜV keurmerk, het is dezelfde certificering onder een andere naam.