Leven op budget

In Nederland zit je goed als het gaat om welvaart. We betalen misschien wel veel belasting, maar daar staat ook zeker iets tegenover. Denk bijvoorbeeld aan alle subsidies, toeslagen, uitkeringen en andere financiële support die de overheid biedt. Ondanks al deze goede voorzieningen telt Nederland toch nog behoorlijk wat inwoners die onder de armoedegrens leven. Dat betekent niet dat deze groep dakloos is, maar er zijn wel behoorlijk wat gezinnen die elke maand alles op alles moeten zetten om eten op tafel te kunnen zetten. Alle eindjes bij elkaar knopen om de maand rond te komen is natuurlijk niet prettig. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te overleven met een klein budget. In dit artikel lees je een aantal handige tips die je helpen de maand door te komen.

 

Tips bij het besparen van geld

  • Zorg als eerste voor een duidelijk overzicht waar zowel je inkomsten als je uitgaven op staan. Je hebt hier absoluut geen lastig programma voor nodig, je kunt dit heel makkelijk bijhouden in Excel. Schrijf al je vaste lasten uit. Beschrijf wat je hier maandelijks voor moet betalen. Denk aan; hypotheek of huur, energie, verzekeringen, televisie, telefonie, internet, waterschapsbelasting, servicekosten, wegenbelasting en eventuele doorlopende leningen. Valt het je op dat je maandelijks hele hoge kosten hebt aan je energierekening? Kijk dan eens of je de verwarming wat minder hoog kunt zetten en je wasjes alleen in het weekend kan draaien. Zit je vaak over je belbundel heen van je mobiele telefoon? Ga dan eens kijken voor de mogelijkheden om een Robin Mobile onbeperkt bellen abonnement af te sluiten.
  • Heb je een eigen auto? Gebruik je die veel? En heb je de auto echt nodig of is het een luxe? Wanneer je de auto weg doet zul je maandelijks geld overhouden van de wegenbelasting, verzekering, benzine en over de langere termijn gezien ook het onderhoud. Heb je de auto alleen nodig voor grote boodschappen of bijvoorbeeld om met je huisdier naar de dierenarts te gaan? Dan zou je ook afspraken kunnen maken met je buren of je familie om af en toe de auto te lenen.
  • Kook je dagelijks? Kijk dan eens of je ook af en toe vooe 2 dagen kan koken. Zo kun je ook best wat besparen. Blijft er na deze 2 dagen nog wat over? Stop het dan in de vriezer of neem het mee als lunch naar je werk. Voor grotere porties ben je vaak niet heel veel meer geld kwijt, je hoeft minder boodschappen te doen maar hebt wel lekker vers eten.
  • Eet minimaal 1 dag in de week vegetarisch. Vlees is best prijzig, kies daarom een dagje voor wat anders. Een lekkere soep of een groentegerecht. Niet alleen goedkoper, ook beter voor het milieu en hartstikke gezond.
  • Sla nooit een proefpakket af. Je kunt op internet veel proefpakketten bestellen. Denk hierbij aan tandpasta, shampoo of zeep. Kleine moeite om het te bestellen en je kunt er uiteindelijk ook best wat op besparen.
  • Vermijd grote, dure supermarktketens. Kies wel voor de Aldi of Lidl. Hier hebben ze veel goede, gezonde producten voor een lagere prijs. Haal shampoo, zeep en dergelijke bij een goedkope winkel als de action.
  • Houd altijd alle aanbiedingen in de gaten, dit kan gemakkelijk met een folderapp.
  • Zorg dat je de maandelijkse kosten op een rijtje hebt. Heb je een abonnement op een tijdschrift wat je niet leest? En abonnement op de sportschool waar je bijna nooit heen gaat? Of steun je allerlei goede doelen?
Leuk? post