LEAN: Material flow simulation

De LEAN filosofie is wereldwijd bekend onder grote productiebedrijven. Het is een denkwijze die uitgaat van het principe dat productiebedrijven efficiënt en effectief hun productieproces moeten organiseren met zo min mogelijke verspilling en een zo kort mogelijke doorlooptijd, om de klant nog sneller van dienst te kunnen zijn. Het slaat 2 vliegen in 1 klap, namelijk:

1 verspilling (onnodige energie & tijd) opsporen en elimineren
2 klanttevredenheid vergroten

Maar hoe gaat dat in z’n gang en waar moet je beginnen?

Simuleren = meten = weten

Binnen de LEAN denkwijze zijn er vele soorten manieren om bedrijfsprocessen te herinrichten. Een voorbeeld hiervan kan zijn door gebruik te maken van computer simulatie technieken.

Een gespecialiseerd bureau die de LEAN filosofie begrijpt kan de huidige situatie in kaart te brengen, alvorens er verbeter suggesties voorgesteld kunnen worden. Dank zijn simulatiemodellen, zoals material flow simulation , wordt via de computer de huidige productieproces gedigitaliseerd. Vanuit hier wordt gekeken welke factoren van positief of negatief invloed zijn op de doorlooptijd. Door constant te meten en simuleren kan uiteindelijk de meest optimale bedrijfsinrichting opgesteld worden.

De grote kracht van simuleren, meten en vervolgens bedrijfsprocessen herinrichten is dat de rendement op langere termijn hoger zijn, wat weer bijdraagt aan de winstgevendheid van de organisatie. Tevens wordt de klant tevredenheid ook vergroot doordat de wachttijden ( tot voltooiing van een eindproduct ) worden verkort.

 

Leuk? post