De kwestie van de ZRA zonder reisbranche-achtergrond.

Wij mochten, zoals te verwachten was, erg veel reacties ontvangen op ons artikel waarin wij de stelling poneerden binnen 4 maanden mensen zonder reisbranche-achtergrond op te kunnen leiden tot ZRA.

Het is onmogelijk was wel de meest genoteerde reactie. Toch jammer als het al bewezen is.
Uiteraard was de tekst niet bedoeld als een aanval op de ZRA met reisbranche-ervaring. Zo werd het helaas wel af en toe opgevat. Deze ZRA’s hebben een grote toegevoegde waarde. Ze vinden de weg sneller, kennen her en der mensen en hebben al met bepaalde systemen gewerkt. Ze hebben al veel verkoopgesprekken gevoerd die reizen betreffen. Ze zijn door studiereizen vaak bereisder dan de mensen zonder reisbranche-achtergrond, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Het klinkt wat hard, maar ook hier geldt: “resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst”.

Het bewijs dat onze stelling juist is, hebben we al bewezen.
Wij mochten alle franchisenemers zonder reisbranche-achtergrond voor het gerenommeerde bedrijf Personal Touch Travel opleiden vanaf januari 2014 tot en met augustus 2015.

We hebben na deze periode besloten om vanaf september 2015 uitsluitend neutraal op te leiden.
Dit houdt het volgende in: De studenten krijgen van ons een korte beschrijving en toelichting van de bestaande franchisegevers.
Wij adviseren hun dan de organisaties met elkaar te vergelijken, zoals op kosten en ondersteuning om daarna een afspraak te maken en in een persoonlijk gesprek tot zaken te komen of niet.

De meeste organisaties zijn tegenwoordig op zoek naar franchisenemers zonder reisbranche-achtergrond.
Personal Touch Travel noteert op haar site: “de kans is groot dat jij een goede kandidaat bent o.a. indien: `Je een passie voor reizen hebt maar geen diploma of ervaring in de reisbranche`”.
Travel Counsellors noteert op haar site: `Heb je geen ervaring in de reisindustrie, dan zijn er misschien toch mogelijkheden. We zijn op dit moment bezig met het opzetten van een Travel Academy – een professioneel trainingsprogramma voor de reisbranche`
En in Travmagazine: ‘Wij denken dat er voorlopig nog genoeg ervaren reisprofessionals te vinden zijn. Maar, we zijn ook aan het kijken of we een soort professioneel trainingsprogramma voor de reisbranche kunnen opzetten voor mensen met een ondernemersachtergrond en een passie voor reizen. Zij krijgen dan een intensiever begeleidingsprogramma dan degenen die al ervaring hebben in de reisbranche.
Het nieuw Amondo: “Ik denk dat je in de reiswereld 2.0 echt niet meer twee jaar de schoolbanken in hoeft om enigszins kennis te krijgen van hoe de reiswereld in elkaar zit”, (quote van Pieter Melieste die samen met Carla Boneschansker de directie vormt van de Nederlandse tak van Amondo in TravelPro).
D-reizen vermeldt geen eisen op haar site. Zij startte onlangs met een nieuwe formule.

Natuurlijk zijn mensen met een reisbranche-achtergrond zeer welkom bij elke franchisegever. Er zijn er ook die uitsluitend met mensen met die ervaring willen werken. De voordelen zijn al genoemd.

Er is een grote vraag naar ZRA’s en het aanbod klein. Conclusie: de markt zoekt intensief naar mensen zonder reisbranche-achtergrond en wij hebben ruim bewezen dat het mogelijk is om in zeer korte tijd goede ZRA’s af te leveren, die een andere achtergrond hebben. Waarvan akte!

Leuk? post