Hoofd BHV aanstellen binnen uw organisatie?

Wat zijn de verantwoordelijkheden van het hoofd BHV? En wanneer is het verstandig een dergelijke coördinator aan te stellen binnen uw organisatie? Op deze vragen geven wij u in dit artikel antwoord.

Verantwoordelijkheden hoofd BHV

Een hoofd/coördinator BHV is verantwoordelijk voor het BHV beleid van een organisatie. Dit beleid vloeit voort uit de RI&E (risico inventarisatie en evaluatie). Werkgevers zijn volgens de wet verplicht zorg te dragen voor de veiligheid op de werkvloer. Als hoofd BHV vertaalt u dit beleid naar concrete maatregelen. U zorgt ervoor dat de bedrijfshulpverlening binnen uw organisatie goed geregeld is. Dit doet u door opleidingen en oefeningen te verzorgen voor de bedrijfshulpverleners binnen uw bedrijf, ervoor te zorgen dat zaken zoals een ontruimingsplan of BHV-plan beschikbaar zijn, en de communicatie tussen hulpverleningspartijen, de werkgever en de werknemer te stroomlijnen.

H-BHV’er aanstellen binnen uw organisatie?

Het aanstellen van een hoofd BHV is volgens de wet niet verplicht. Toch zijn er situaties waarin het aan te raden is. In kleinere bedrijven neemt de werkgever de taken van een hoofd bedrijfshulpverlener doorgaans zelf op zich. Wanneer de werkgever de taken niet op zich kan nemen, is het verstandig deze verantwoordelijkheid over te dragen en een coördinator aan te stellen. Twijfelt u of het verstandig is iemand aan te stellen binnen uw organisatie? Dan is het verstandig u vakkundig te laten adviseren door een professional op het gebied van arbeidsveiligheid.

Opleiding

Wilt u als werkgever een hoofd/coördinator BHV aanstellen? Verzorg voor hem of haar dan een opleiding tot hoofd BHV zodat men in staat is een goede invulling te geven aan de ‘functie’. Daarnaast is het aan te raden iemand aan te stellen met leidinggevende vaardigheden. De BHV organisatie moet immers aangestuurd worden en leidinggevende ervaring is nodig om het team goed aan te kunnen sturen.

5/5 - (1)