De geest, het lichaam en de ziel in Yoga

De verbinding tussen de geest, het lichaam en de ziel heeft me altijd al geïnteresseerd. Het is ongelooflijk hoeveel invloed het ene aspect op het andere heeft. Tijdens mijn 200 uur yoga docentenopleiding merkte ik op dat elke klas tenminste één van deze drie aspecten behandelde. In de lectures wordt de geest getriggerd. De asana klas focust zich op het lichaam en de ziel staat centraal tijdens pranayama en meditatie.
Lecture

De lectures zijn gebaseerd op de eeuwenoude en authentieke Vedische filosofie van yoga. De verschillende paden van yoga, de acht ledematen van Raja yoga en de functies van de drie lichamen waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de lecture les, die gegeven werd door de Indiase yoga docent Yogi Ram. Door de diepgaande theorie wordt de geest automatisch gestimuleerd en geactiveerd.

 

Asana                                                                                                                              

De asanales was een twee uur durende hatha yogaklas, waarbij er meestal werd begonnen met een paar ademhalingsoefeningen en waar we dagelijks vele nieuwe yoga oefeningen ontdekten en leerden beheersen. Doordat hatha yoga zich focust op lichamelijke houdingen (poses of asanas) die vaak een werking hebben op de ruggengraat, ligt de algemene aandacht in deze klas op het lichaam. Sommige houdingen werken ontspannend, terwijl andere zich meer focussen op kracht en balans. De asanas hebben veel positieve effecten op het lichaam, zoals het verbeteren van de lichaamshouding maar ook het ontwikkelen van kracht en lenigheid.

 

Prayanama/meditatie

Elke ochtend begonnen we met ademhalingsoefeningen (pranayama) of meditatie. Satsang, zoals deze les wordt genoemd, geeft je de mogelijkheid om de focus naar binnen te brengen en om te concentreren op de ziel. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende meditatietechnieken tijdens de opleiding, waarvan Kayotsarg er een is. Tijdens Kayotsarg breng je de aandacht steeds naar een specifiek deel van het lichaam, bijvoorbeeld de voeten. Alle aandacht is hierbij op de voeten gericht, waardoor je leert om je op één punt te focussen. Hierna laat je de aandacht weer los en ga je verder met het volgende lichaamsdeel. Deze techniek zorgt ervoor dat je uiteindelijk in staat bent om het lichamelijk comfort op te geven en je te concentreren op de ware zelf, de ziel.

Mijn ervaringen tijdens mijn yogaleraar opleiding waren werkelijk uniek dankzij de combinatie van deze 3 elementen. Ik heb mijzelf beter leren kennen en ik heb een beter beeld van het belang van de 3 lichamen. Het fysieke lichaam is slechts het oppervlakkige. Wanneer je in staat bent om in contact te komen met de ziel, dan heb je de ware betekenis en zin van het leven ontdekt. En dat gevoel is onbeschrijfelijk…

 

 

 

Leuk? post