De ene energievergelijker is de andere niet: zijn energie acties wel écht exclusief?

Iedereen die weleens gebruik heeft gemaakt van een online energievergelijker kent het vast; de meeste resultaten uit de top 10 lijken allemaal ‘exclusief’ afsluitbaar te zijn via de bezochte energievergelijker. Maar zijn deze acties wel écht zo exclusief als beweert wordt?

Bij de meeste exclusieve energiedeals wordt vermeld dat het actiepakket niet afsluitbaar is bij de energieleverancier zelf en dat het energiepakket alleen af te sluiten is bij de bezochte website. Het eerste is waar, het tweede slechts gedeeltelijk.
De exclusieve energiepakketten zijn inderdaad niet tegen hetzelfde tarief beschikbaar bij de energieleverancier. Energieleveranciers ondervinden namelijk zeer veel concurrentie van elkaar bij de prijsafspraken met energievergelijkers. Pakketten die niet in de top 10 naar voren komen bij deze vergelijkers worden namelijk nauwelijks verkocht. Om in die top 10 geplaatst te worden moet er echter wel een aardige prijsverlaging doorgevoerd worden. Omdat energieleveranciers op de actiepakketten nauwelijks verdienen proberen zij de top 10 te bereiken via een zogenaamde welkomstkorting.

Een welkomstkorting is een bepaald bedrag dat na verloop van het afgesloten contract wordt verrekend op de jaarrekening. Stel dat u een energiepakket neemt met een looptijd van een jaar en een welkomstkorting van 200 euro. Na een jaar blijkt dat u 150 euro moet bijbetalen. Dankzij de welkomstkorting van 200 euro krijgt u nu echter 50 euro terug in plaats van dat u 50 euro moet bijbetalen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar er zit nog wel een addertje onder het gras.

Na het verlopen van uw afgesloten contract wordt uw energiepakket automatisch overgezet naar een modelcontract. Een modelcontract is een standaard variabel (maandelijks opzegbaar) contract. Dit variabele contract kent geen welkomstkorting en hanteert energieprijzen die een stuk hoger liggen dan die van een actiepakket. De periode waarin u betaald voor uw modelcontract is dan ook de periode dat de energieleverancier goed aan u verdient. Het grootste voordeel van het variabele modelcontract is wel dat u hier direct (met een opzegtermijn van 1 maand) vanaf kunt door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier via een energievergelijker.

Om terug te komen op de vraag of de exclusieve energieacties van energievergelijkers wel écht exclusief zijn: slechts gedeeltelijk. Elke energievergelijker ontvangt een commissie wanneer u via deze energievergelijker overstapt. Eem energievergelijker kan zo bijvoorbeeld bepalen de welkomstkorting omhoog te schroeven door een gedeelte van de commissie toe te voegen aan het initiële bedrag. Zo lijkt het alsof het energiepakket bij de een goedkoper is dan bij de ander. Dit is ook werkelijk zo, maar in feite kiest de consument wel voor precies hetzelfde energiepakket, dezelfde gas- en stroom prijzen en dezelfde voorwaarden.

Leuk? post