Je eigen paddenstoelen kweken in een plastic emmer

Het verbouwen van eigen groenten is tegenwoordig helemaal hip. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zien steeds meer het nut in van het verbouwen van hun eigen groentes. En laten we eerlijk zijn, een tomaat uit eigen tuin smaakt natuurlijk beter dan een tomaat van de Albert Heijn. Lees in dit artikel hoe je oesterzwammen kan kweken in een plastic emmer.

 

De benodigdheden

 

Maak de emmer schoon

Wanneer je van plan bent paddenstoelen in een plastic emmer te kweken is het ten eerste van belang dat de emmer goed schoon wordt gemaakt. Een emmer die je namelijk wel eens gebruikt voor het schoonmaken mag geen resten van schoonmaakmiddel meer bevatten. Begin dus met het reinigen van de emmer

 

Maak gaten in de emmer

Vervolgens dienen er gaten in de emmer gemaakt te worden. Dit zijn zuurstofgaten waar de oesterzwam uiteindelijk uit zal groeien. Beplak de gaten voor nu nog even met wat tape.

 

Vul de emmer met koffiedrab

Vul de emmer met koffiedrab. Wanneer je elke dag koffie drinkt is de emmer vrij snel gevuld. Het is de bedoeling dat je de koffiedrab dus hergebruikt.

 

Zaai het broed

Zit de emmer voor de helft vol met koffiedrab? Zaai dan het broed in het midden van de emmer. Vul hierna de emmer weer aan met koffiedrab tot deze vol zit en bewaar de emmer in een koele ruimte zoals een kelder.

 

Verwijderd de tape

Na zo’n twee weken is het tijd om de tape van de gaten te verwijderen en de emmer in een ruimte te zetten waar regelmatig licht schijnt en waar het minder koud is. De oesterzwam zal uit de gaten groeien.

 

Oogsten

Zijn de oesterzwammen uit de gaten gegroeid en zijn ze groot genoeg? Dan is het tijd om de oesterzwammen te oosten. Pluk de oesterzwammen voorzichtig en bon apetit!

Leuk? post

Plaats een reactie