Zakelijk gas, de moeite waard?

Gas is gas’, zo denken veel mensen. Voor gas betaalt iedereen dezelfde prijs. Niet dus, want er is wel degelijk verschil tussen bijvoorbeeld particulier afgenomen gas en zakelijk gas.

 

Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde klein- en grootverbruiker van gas. Kleinverbruikers hebben een G25 meter (maximaal) en met deze meter wordt nooit meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorgelaten. De Gaswet vertelt daarnaast dat je grootverbruiker bent als er sprake is van een gasmeter die groter is dan G25. Logischerwijs geeft deze meter per uur ook meer dan 40 kubieke meter gas door.

Verschil

Als het om zakelijk gebruikt gas gaat, is er nog een verschil tussen het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en grootzakelijk gas. Ook dit verschil wordt duidelijk door de aansluiting die je hebt. Grootverbruikers zijn bovendien verplicht een gekwalificeerd en erkend meetbedrijf én een erkende energieleverancier in de arm te nemen. Doen ze dat niet, dan wordt de aansluiting niet in gebruik genomen. Voor kleinverbruikers geldt dat alleen een passende energieleverancier gekozen hoeft te worden.

Consument

Zogenaamde kleinverbruikers worden door de Gaswet beter in bescherming genomen dan de grootverbruikers. Overigens bestaat er wettelijk ook weer verschil tussen de groep kleinverbruikers en dan specifiek tussen de consument en de afnemer van gas voor een zaak. Belangrijk, want dit verschil is bijvoorbeeld van belang bij een opzegvergoeding die gevraagd kan worden.

Zakelijk

Het verschil tussen zakelijk gebruikt gas en ‘gewoon’ consumentengas? Dat zit uiteraard in het pand. Heel simpel: heeft het pand een zakelijke functie, dan betreft het een zakelijk aansluiting en is dus sprake van zakelijk gas. Wat veel mensen zich afvragen, is of het bij bijvoorbeeld een praktijk aan huis gunstiger is om voor zakelijk te kiezen of het gewoon mee te laten lopen via je normale consumentengas. Welnu, dit is sterk afhankelijk van het gas dat je verbruikt. Meestal zijn particulieren voordeliger uit, niet in de laatste plaats vanwege zaken als premies en acties. Deze acties en premies gelden overigens vaak tot een vastgesteld maximum aantal kubieke meters gas.

BTW

Belangrijk te weten is dat zakelijk verbruikt gas op de nota zonder btw weergegeven wordt. Zakelijk gas lijkt dus in eerste instantie goedkoper, maar is het dus niet. De btw is immers nog niet berekend. Wie thuis werkt, kan een deel van de gemaakte kosten voor gas opgeven als zakelijk. Wat in dergelijke gevallen vaak gebeurt, is het plaatsen van een tussenmeter. Let wel op, want het plaatsen van zo’n meter kost al snel honderden euro’s.

Leuk? post

Plaats een reactie