Welke soorten energiecontracten zijn er?

Bij het afsluiten van een (nieuw) energiecontract kunt u verschillende keuzes maken. Zo kunt u kiezen tussen vaste en variabele tarieven, tussen een contract voor bepaalde en onbepaalde tijd en soms wordt u zelfs nóg een andere keuze geboden. Bent u benieuwd naar wat elke keuze inhoudt en welke andere keuze u soms nog kunt maken? Lees dit artikel dan snel door en kom erachter.

Verschillende energietarieven

Bij elke energiemaatschappij kunt kiezen of u vaste of variabele energietarieven wilt. Vaste tarieven geven zekerheid over de te betalen prijs. Dit is minder gunstig als de energieprijzen dalen, maar gunstiger als deze stijgen. U betaalt namelijk nooit meer dan de afgesproken prijs in uw contract. Die ligt vast. Wel nadelig als de energieprijzen dalen, want dan heeft u daar geen profijt van. Variabele tarieven voor uw energie betalen geeft meer onzekerheid. Deze veranderen namelijk twee keer per jaar, op 1 juli en 1 januari. Deze tariefveranderingen kunnen voordelig, maar ook nadelig zijn. De energietarieven kunnen dalen of stijgen. Alhoewel variabele tarieven die dalen gunstig klinken, betaalt u vaak nog steeds meer dan u zou betalen voor een contract met vaste tarieven.

Soorten energiecontracten

Naast de keuze voor vaste en variabele energietarieven kunt u bij het afsluiten van een (nieuw) energiecontract ook kiezen of u een contract voor onbepaalde tijd of juist voor bepaalde tijd wilt afsluiten. Daarin zijn er ook weer een aantal keuzes. Contracten voor onbepaalde tijd geven aan de ene kant rust, omdat u voorlopig niet hoeft na te denken over uw energie. Aan de andere kant zijn contracten voor onbepaalde tijd vaak niet de goedkoopste. Dat zijn de 1 jarige contracten. Een bepaalde tijd dus, waarna u weer opnieuw dient te kijken naar het voordeligste energiecontract.

Alternatieve energiecontracten

Het eerste alternatieve contract dat u kunt kiezen voor uw energie is een combinatiecontract. Dit houdt in: een vast tarief voor elektriciteit en een variabel tarief voor gas. Als u meer zekerheid wilt over de tarieven, kiest u dan voor vaste tarieven voor zowel elektriciteit als gas. Ook is het soms mogelijk om prepaid energie af te nemen. Vooraf koopt u voor een bepaald bedrag energietegoed. Is dit bijna op, dan ontvangt u een bericht van uw energiemaatschappij dat u uw tegoed dient op te waarderen. Voordeel van prepaid energie is dat u direct weet hoeveel u uitgeeft en achteraf nooit wordt verrast door hoge energierekeningen. Nadeel is dat u in koudere maanden meer uitgeeft aan energie, omdat uw woning moet worden verwarmd. In de warmere maanden compenseert dit natuurlijk wel weer.  

Bij twijfel: laat u informeren

Twijfelt u na het lezen van dit artikel nog wat voor u de juiste keuze is in een (nieuw) energiecontract? Neem dan contact op met een professionele energiemaatschappij om u te laten voorlichten en de mogelijkheden voor verschillende soorten energiecontracten uit te laten leggen. U kunt daarna dan nog net wat makkelijker bepalen waar u uiteindelijk voor kiest.

Leuk? post

Plaats een reactie