Wel of geen slimme energiemeter?

Vanaf 1 januari 2015 wordt aan alle huishoudens en bedrijven een slimme energiemeter aangeboden. Deze wordt gratis door de netbeheerder aangeboden en geplaatst. Het is een meerjarenproject en het doel is dat in 2020 80% van de huishoudens en bedrijven in het bezit is van een slimme meter. Wanneer je het aanbod ontvangt, kun je ervoor kiezen om de meter af te slaan. De energiemeter is dus niet verplicht. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een slimme energiemeter?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitaal kastje dat je inzicht geeft in je gas- en elektriciteitsverbruik. De meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de netbeheerder, deze heeft dus ook inzicht in jouw energieverbruik. Je hoeft niet langer de meterstanden jaarlijks door te geven, ook niet bij een verhuizing of bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Elke twee maanden ontvang je van de netbeheerder een overzicht van je energieverbruik. Echter geldt dit alleen als je de energiemeter ‘aan’ hebt staan. Je kunt er ook voor kiezen om hem ‘uit’ te zetten, dan ontvangt de netbeheerder jouw meterstanden ook niet en je moet alsnog zelf je meterstanden doorgeven.

De voordelen van een slimme meter

Nieuwe technieken worden ontwikkeld, omdat ze voordelen met zich mee brengen. Zo ook de slimme meter:

  • Meer inzicht in eigen energieverbruik, dit maakt het gemakkelijker om te bepalen hoe je energie kunt besparen.
  • De meterstanden worden nauwkeuriger doorgegeven aan de netbeheerder. Geen risico’s meer met het verkeerd overnemen van de getallen.
  • Iedere twee maanden een overzicht van het energieverbruik.
  • Tijd besparen doordat je zelf niet de meterstanden door hoeft te geven.

De nadelen van een slimme meter

Sinds het project in 2015 grootschalig gestart is, zijn er ook veel discussies over ontstaan. Kritiek die wordt geuit is:

  • De slimme meter is niet ‘slim’. Het registreert alleen het energieverbruik, maar monitort het niet. Om dat te doen zou je de meter moeten combineren met een slimme thermostaat of energie-app.
  • De privacy wordt geschonden, doordat de energieleverancier inzicht krijgt in jouw verbruiksgegevens. Echter kun je er zelf voor kiezen of je de slimme meter ‘aan’ of ‘uit’ zet.
  • De slimme meter bespaart niet. Dat klopt, het is een meetinstrument, maar door inzicht te krijgen in je gegevens kan het je wel helpen besparen.

Wel of geen slimme meter?

Wanneer je boven de grootverbruik gas grens valt, lijkt het meer voor- dan nadelen op te leveren om de slimme meter te accepteren. Het is namelijk gratis en het wordt gratis geplaatst. Wil je niet dat de netbeheerder inzicht heeft in jouw energieverbruik? Dan zet je hem gewoon uit, later kun je dit nog altijd aanpassen. Sla je het aanbod voor een energiemeter eerst af, maar wil je hem daarna toch nog laten plaatsen, dan moet je de kosten voor aanschaf en installatie zelf betalen.

Meer informatie over grootverbruik gas vind je op de website van Gazprom Energy.

Leuk? post