Wat is franchisen?

Wat is franchisen?

Franchisen is wanneer een franchisenemer een contract afsluit met een franchisegever. De franchisenemer kan dan in naam van de franchisegever werken. De franchisegever is dus een bedrijf, zoals McDonald’s, KFC etc. Z’n bedrijf wordt ook wel een “formule” genoemd. In een dergelijke formule staat van alles beschreven:

  1. Je eigen investering
  2. Je eigen vermogen
  3. Welke vaardigheden je dient te hebben

Er zijn momenteel al ruim 800 formules die je kunt franchisen. Voor een overzicht kun je het beste Franchiseplus raadplegen (www.franchiseplus.nl)

Voordelen van een franchiseonderneming:

Er zijn veel voordelen verbonden voor een beginnende franchiseonderneming. Onder andere worden hier de meest voornaamste redenen opgenoemd:

  • Hoge inkoopkortingen. De franchiseonderneming heeft al vaak met een leverancier een deal gesloten over bulk inkopen. Als franchisenemer komt dit ten goede omdat je hierdoor van kortingen kan profiteren.
  • Personeelstrainingen worden vergoed . De onderneming vergoed vaak de kosten voor het trainen van het personeel.
  • Minder overheadskosten
  • Meeliften op de naamsbekendheid. Het bedrijf is vaak al bekend als je het opent. Dit is een zeer groot verschil met als je helemaal nieuw bent.
  • Minder marketingcampagne’s. Zoals eerder vernoemd, profiteer je van de naam. Dit zie je dan ook terug in het geld wat je niet hoeft uit te geven aan de marketing.

Echter zijn er naast voordelen uiteraard ook nadelen. Deze nadelen zijn als volgt:

  • Minder vrijheid, je moet je vaak aan regels houden.
  • Geen 100% nettowinst, je dient altijd een bepaald percentage af te staan (vaak 6%).

Partijen franchise

Bij het opstarten van een franchisebedrijf krijg je te maken met meerdere partijen. Deze partijen zijn: de franchisenemer, franchisegever en leverancier. De franchisenemer is degene die de franchiseonderneming gaat opstarten. De franchisegever is, zoals bovengenoemd, degene die het bedrijf vertegenwoordigt. De leverancier zorgt voor de benodigde spullen. Deze leverancier heeft vaak een contract met de franchisegever, hier kun je dus vaak niet vanaf wijken.

 

 

5/5 - (1)