Wat doet een scheepsmakelaar?

Als je je boot wil verkopen, dan kun je contact opnemen met een scheepsmakelaar. Maar is dat een slimme keuze? Een scheepsmakelaar kost natuurlijk geld, en dan wil je er wel wat aan hebben. Daarom vertellen wij je graag wat een scheepsmakelaar doet, zodat je zelf kunt beslissen of je dit ook zelf kunt, of het toch beter over kunt laten aan een specialist.

Intake en taxatie

Voor het verkopen van een boot, moet natuurlijk eerst in kaart worden gebracht wat deze waard is. Aan de hand hiervan kan een goede en strategische vraagprijs worden opgesteld. Deze taxatie wordt gedaan door de scheepsmakelaar; deze heeft hier veel verstand van en weet precies wat ervoor kan zorgen dat een boot meer of minder waard wordt. Tenzij je hier zelf veel verstand van hebt, is het dus slim om vooral dit gedeelte door een specialist te laten doen.

Promotie van je boot

Daarnaast zorgt een scheepsmakelaar voor de promotie van je boot. Deze heeft namelijk een erg groot netwerk en weet precies op welke websites je boot het beste geplaatst kan worden. Sommige makelaars hebben ook een eigen verkoophaven, waar iedereen kan komen kijken. Erg handig; zo komt je boot bij nog meer mensen onder de belangstelling en is de kans dus groter dat je boot snel wordt verkocht.

Onderhandelingen en afhandelingen

De scheepsmakelaar voert ook alle onderhandelingen voor je uit. Als je hier zelf geen verstand van hebt, is dat wel zo prettig. Deze specialist weet namelijk precies tot hoe ver hij of zij kan gaan met de prijs en hoe je moet onderhandelen. Is de verkoop gelukt, dan zorgt de scheepsmakelaar ook voor de juridische en financiƫle afhandeling. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken om het opstellen van koopcontracten en het verwerken van de kosten van de boot. Dit wordt allemaal voor je gedaan.

Zelf doen of een scheepsmakelaar inschakelen?

Zoals je gelezen hebt, is het erg makkelijk om een scheepsmakelaar in te schakelen. Hoewel je deze natuurlijk wel moet betalen, scheelt het jezelf erg veel tijd. Je hoeft enkel een afspraak te maken met de makelaar en die regelt de rest voor je. Dit is ook goed te vertrouwen; je werkt natuurlijk gewoon op basis van een contract. Doe je het toch liever zelf, dan is dit enkel aan te raden als je ook echt veel verstand hebt van boten en het kopen en verkopen ervan. Dan nog is het slim om toch voor de taxatie een makelaar of taxateur in te schakelen, zodat je altijd werkt vanuit het juiste uitgangspunt.

Leuk? post

Plaats een reactie