Wanneer kun je met pensioen? Een eenvoudige gids voor jong en oud

Of je nu denkt aan de dag dat je kunt stoppen met werken en genieten van je pensioen, of dat het nog ver weg is, het is altijd goed om te weten wanneer je die welverdiende rust kunt pakken. Ik help je stap voor stap door het proces heen. Het is echt makkelijker dan je denkt!

Verzamel je gegevens

We beginnen met een beetje voorbereiding. Pak even een papiertje en noteer je geboortedatum en huidige leeftijd. Daarnaast is het handig om een idee te hebben van je levensverwachting en de huidige pensioenregeling Nederland. Heb je alles? Mooi, laten we verder gaan.

Controleer je AOW-leeftijd

In Nederland ontvang je AOW (Algemene Ouderdomswet) vanaf een bepaalde leeftijd, die geleidelijk wordt verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden in 2024. Of je nu jong bent of al richting pensioenleeftijd gaat, het is belangrijk om te weten wanneer je AOW ingaat. Bezoek de website van de Sociale Verzekeringsbank en gebruik de tool om te berekenen vanaf welke leeftijd jij AOW ontvangt. Schrijf deze datum op, want die hebben we straks weer nodig.

Bereken je aanvullend pensioen

Naast de AOW krijg je misschien ook een aanvullend pensioen via je werkgever of een pensioenfonds. Dit is het extraatje dat je krijgt bovenop je AOW. Neem contact op met je werkgever of pensioenfonds om te achterhalen hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en vanaf welke leeftijd je dit kunt ontvangen. Schrijf deze informatie ook op.

Bepaal je totale pensioenleeftijd

Nu je weet wanneer je AOW ontvangt en hoeveel aanvullend pensioen je krijgt, kunnen we je totale pensioenleeftijd berekenen. Dit is de leeftijd waarop je volledig kunt stoppen met werken en zowel AOW als aanvullend pensioen ontvangt. Door deze twee data te combineren, krijg je een goed beeld van wanneer je financieel comfortabel met pensioen kunt gaan.

Waarom het belangrijk is om op tijd te plannen

Het is echt verstandig om tijdig te beginnen met het plannen van je pensioen. Zo weet je zeker dat je straks voldoende inkomen hebt om van te leven. Of je nu nog jong bent en je carrière net begint, of al bijna met pensioen gaat, vroeg plannen geeft je rust. Regelmatig je plannen even checken en eventueel aanpassen is ook een goed idee. Bijvoorbeeld als er iets verandert in je leven, zoals een nieuwe baan of veranderingen in de pensioenregels. Zo blijf je flexibel en goed voorbereid.

Kortom, door nu je pensioenleeftijd te berekenen en hierop te plannen, zorg je ervoor dat je straks zonder zorgen kunt genieten van je vrije tijd. Neem de tijd om deze stappen door te lopen en houd je plannen up-to-date. Zo ben je verzekerd van een fijne en zorgeloze toekomst, ongeacht je leeftijd.

5/5 - (1)

Plaats een reactie