Waarom kiezen voor het oversluiten van een hypotheek?

Op dit moment staat de hypotheekrente op het laagste niveau in dertig jaar. De lage hypotheekrente is onder andere te danken aan het beleid van de Europese Centrale Bank. Zij geven op dit moment zeer gunstige leningen aan banken. De winstmarge van banken op huizenleningen is de afgelopen maanden verdubbeld. Voor huizenbezitters is de lage rente een van de redenen om een hypotheek over te sluiten.

Lagere maandlasten

Misschien ben je op dit moment niet tevreden over de hoogte van de hypotheekrente. Zo betaal je 8 procent, terwijl je buurman vertelt slechts 5 procent te betalen. In dat geval zou je kunnen overwegen om een hypotheek over te sluiten. Met een lagere rente of betere hypotheekvoorwaarden kun je duizenden euro’s besparen. Het bespaarde geld zou je bijvoorbeeld in je huis kunnen stoppen, die daarmee meer waard wordt.

De vele voordelen van een lage hypotheekrente

Lagere maandlasten zijn uiteraard een van de voordelen die een andere hypotheekrente met zich meebrengt. Maar er zijn meer redenen om voor een andere geldverstrekker te kiezen. Zo is een lagere rente ook erg gunstig wanneer je gaat verbouwen. Een verbouwing neemt meestal veel tijd in beslag. Door de rente voor langere tijd vast te zetten, profiteer je optimaal van de hypotheekrente aftrek. Dit heeft tot gevolg dat je meer geld overhoudt voor de verbouwing. Of wellicht wil je het geld gebruiken voor een nieuw interieur. Als het goed is neemt de waarde van je huis in de loop der jaren toe. Op een gegeven moment kun je gaan profiteren van de overwaarde. Het is bijzonder fijn wanneer je zo min mogelijk rente betaald over dit extra geldbedrag. Het oversluiten van een hypotheek geeft deze mogelijkheid.

Overwaarde van het huis

Het oversluiten van een hypotheek dient plaats te vinden op een zo gunstig mogelijk moment. Op dit moment zijn de gunstige economische vooruitzichten voor veel mensen een reden om te veranderen. Veel huizenbezitters sluiten een hypotheek af van 30 jaar. Het is een gunstig moment om te wisselen wanneer de looptijd over de helft is. In dat geval heeft je woning wellicht overwaarde. Wanneer er sprake is van overwaarde tegenover een lage hypotheek kun je eventueel een lagere rente bespreken met de bank.

Leuk? post