Waarom de opleiding SPV volgen?

Ben je verzorgend ingesteld en wil je graag mensen met een geestelijke stoornis helpen en begeleiden? Dan is de opleiding SPV volgen wellicht iets voor jou! Hierbij leer je omgaan met verschillende soorten patiënten, met het oog op maatschappelijke en culturele context.

Wat houdt de SPV opleiding volgen in?

De opleiding is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die al werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg, en die hun kennis en beroepsperspectief willen verruimen.
SPV staat voor Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige. Zoals de naam al doet vermoeden leer je op deze opleiding hoe je mensen verpleegt met een psychiatrische stoornis, in een sociale setting. Dit laatste kan van alles zijn, afhangende van je eigen keus en voorkeur. Je kunt werken vanuit een (eigen) praktijk of kliniek, een ziekenhuis, of je kunt patiënten thuis verzorgen.
Tijdens de opleiding leer je om later zelfstandig te kunnen werken in elke setting, en zal je in staat zijn om strategieën te bedenken voor complexe vraagstukken. De opleiding duurt 18 maanden.

Specialismen

Na de SPV opleiding gevolgd te hebben kun je werkzaam zijn in een groot aantal verschillende gebieden. Bijvoorbeeld in de verslavingszorg, de reclassering, een penitentiaire instelling of een crisiskliniek. Je bent praktijk gericht bezig, en zult nauw betrokken zijn bij de patiënten in behandeling. Hierbij is het doel om de patiënt beter te laten functioneren, en om een terugval te voorkomen. Je bent echter niet de enige die werkt met de patiënt; je maakt deel uit van een team, bijvoorbeeld met een psycholoog of psychiater.

Toelating

Om toegelaten te worden op de SPV opleiding, moet je in bezit zijn van een HBO diploma, welke gerelateerd is aan de verpleegkunde. Daarnaast heb je ook minstens twee ervaring nodig in de psychiatrie. Ook met een MBO diploma is het mogelijk om toegelaten te worden, maar hier zijn nog enkele andere eisen aan gekoppeld.

Leuk? post