Van papier naar digitaal

Slecht nieuws voor de mensen die gewend zijn om betalingen nog op papier te regelen. De acceptgiro verdwijnt in 2019 voorgoed. Nu kun je nog betalen met een papieren acceptgiro, maar per 1 januari 2019 gaat dit veranderen. Alles wordt digitaal, zo ook het regelen van bankzaken en betalingen. Dit is namelijk goedkoper dan papierwerk en als het digitaal wordt geregeld, kan er minder misgaan dan wanneer je dit op papier regelt. Veel mensen vinden het een negatieve verandering en weigeren over te stappen op digitaal. Toch staat het hoe dan ook te gebeuren.

Voordelen digitaal
Ondanks dat er genoeg, vaak oudere, mensen zijn die tegen de digitalisering van bankzaken zijn, heeft het genoeg voordelen. Het betalingsverkeer wordt op deze manier namelijk goedkoper en makkelijker gemaakt wanneer je het eenmaal onder de knie hebt. Het gebruik van de acceptgiro kost namelijk een hoop geld en er gaan vaak betalingen mis. Er wordt bij verandering van papier naar digitaal €2,50 per klant bespaart op alle kosten. Ook de snelheid van de betaling neemt enorm toe en er wordt veel papier bespaart, wat weer beter is voor het milieu.

Barrière om digitaal te bankieren
Als er zoveel voordelen aan vastzitten, is het moeilijk te begrijpen dat er nog zoveel mensen zijn die weigeren over te stappen op digitaal. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat vaak oudere mensen de middelen niet hebben of begrijpen om betalingen digitaal te regelen. Ze hebben bijvoorbeeld geen computer, tablet of smartphone en willen dit ook niet. Ze zijn bang dat ze het niet meer kunnen leren. Daarom is het belangrijk dat er goede en voldoende voorlichting voor ouderen komt om ze te informeren over digitaal bankieren. Het is van belang om ze duidelijk te laten zien dat het niet zo moeilijk is als dat het lijkt. Op deze manier wordt de stap om over te stappen op digitaal steeds kleiner. Uiteraard zijn er nog andere redenen waarom mensen weigeren over te stappen op digitaal betalen.

Andere sectoren
Niet alleen in de financiële wereld is deze overstap van papier naar digitaal duidelijk zichtbaar, ook in andere sectoren is deze verandering voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, waar papieren patiëntendossiers worden vervangen door digitale dossiers. Of het openbaar vervoer, waar in plaats van het aanschaffen van papieren treinkaartjes steeds meer wordt gestimuleerd om een OV-chipkaart aan te schaffen. Digitalisering wordt steeds normaler en over tientallen jaren wordt er waarschijnlijk bijna niks meer op papier geregeld.

Leuk? post

Plaats een reactie