Overstappen van energieleverancier steeds populairder in Vlaanderen

Ongeveer een half miljoen Vlamingen zijn onlangs via een energievergelijker overgestapt van energieleverancier, het lijkt erop dat steeds meer Belgen zich bewust worden van de mogelijkheid om op die manier geld te besparen. In Nederland werken de vergelijkingssites ook al langere tijd aan bewustwording onder zoveel mogelijk Nederlanders, waardoor een groot deel inmiddels door heeft dat het de moeite waard is om jaarlijks even de energietarieven te vergelijken. In veel gevallen is er een meer voordelige energieleverancier beschikbaar, waardoor het de moeite waard is om over te stappen.

Aangekondigde Btw-verhoging
In Vlaanderen lijkt het grote aantal mensen dat is overgestapt vooral te maken te hebben met de aangekondigde Btw-verhoging. Dit heeft de nadruk heel duidelijk op de kosten voor stroom en gas gelegd, waardoor een groot deel van de mensen de mogelijkheden is gaan vergelijken. Bij een groot deel van de Vlamingen bleek uit de vergelijking dat er inderdaad een meer voordelige energieleverancier beschikbaar is. Het is dan een kleine moeite om over te stappen, waardoor een groot deel van de inwoners de moeite heeft genomen.
Het gaat in totaal om 412.000 gezinnen en nog eens 150.000 bedrijven, waardoor het in totaal gaat om ruim meer dan een half miljoen aansluitingen. Een deel van hen is alleen voor stroom gewisseld van energieleverancier, een ander deel heeft ook het contract voor gas opgezegd en daar een nieuwe aanbieder voor gekozen. Het zijn volgens de energiewaakhond VREG vooral de kleinere aanbieders die er met scherpe tarieven en speciale acties in zijn geslaagd om nieuwe klanten aan te trekken. Net als in Nederland lijken de grote energieleveranciers het af te leggen wanneer het gaat om de meest scherpe tarieven.

€225 per jaar te besparen
Een gemiddeld gezin in België kan gemakkelijk tientallen euro’s besparen, zo blijkt uit een advies van VREG. Dat betekent dat het de moeite waard is om online een vergelijking te maken en na te gaan hoe de huidige energieleverancier scoort ten opzichte van de rest van het aanbod. Gemiddeld genomen hebben gezinnen die in juli overstapten een besparing van €73 per jaar op stroom kunnen realiseren, naast nog eens €150 op gas. Dat betekent dat een gemiddeld gezin met een simpele overstap zo’n €225 heeft kunnen besparen. Uiteraard ontvangen zij nog altijd dezelfde stroom en hetzelfde gas, al betalen ze daar bij hun nieuwe energieleverancier simpelweg minder voor.

Overstappen in Nederland
Ook in Nederland is het de moeite waard om de verschillende energieleveranciers regelmatig met elkaar te vergelijken. Gezinnen die nog niet eerder zijn overgestapt kunnen gemiddeld €300 per jaar besparen door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Dat heeft te maken met het feit dat het vooral de online leveranciers zijn die de kosten flink drukken en er met scherpe aanbiedingen voor proberen te zorgen dat ze meer klanten kunnen aantrekken. Het is daarnaast de moeite waard om online op zoek te gaan naar een energieleverancier die maximaal gebruik maakt van duurzame energie, vaak voor bovendien een scherp tarief.

Leuk? post