Wat komt er kijken bij het oversluiten van een hypotheek?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het oversluiten van je hypotheek. Maar wat is dat nu precies en wat komt er allemaal bij kijken? We leggen je dat hier in het kort uit.

Hoe werkt het oversluiten van je hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek betekent dat je tijdens de looptijd van je huidige hypotheeklening overstapt naar een andere hypotheekrente, hypotheekvorm en / of hypotheekverstrekker. De nieuwe hypotheekrente die je dan moet betalen, is de rente die op dit moment geldt voor de hypotheeklening die je afsluit. Dat kan overigens ook de huidige rente zijn van de hypotheek die je al op dit moment hebt. Als (nieuwe) hypotheekvorm kun je tegenwoordig vooral kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek; je kunt nog wel andere vormen afsluiten, maar dan profiteer je vaak niet meer optimaal van renteaftrek. Mocht jouw huidige hypotheekverstrekker gunstige voorwaarden hebben om over te sluiten, dan kun je daar jouw nieuwe hypotheek omzetten. Anders kun je ook overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Wat zijn de voor- en nadelen van het oversluiten van je hypotheek?

Als je momenteel een hypotheeklening met een hoge rente hebt, dan is het aantrekkelijk om je lening over te sluiten. Op die manier kun je namelijk profiteren van de historisch lage rentestand en betaal je per maand veel minder voor je hypotheek. Aan het oversluiten van je hypotheek zijn wel kosten verbonden. Je betaalt bijvoorbeeld een boeterente en bemiddelingskosten, en moet daarnaast ook een taxatierapport van je woning op laten maken en eventueel kosten betalen voor een nieuwe hypotheekakte. Hou er ook rekening mee dat je met lagere rentelasten ook minder rente terug gaat krijgen van de belastingdienst. Uiteindelijk moeten de opbrengsten (lagere maandlasten) op termijn opwegen tegen de kosten van het oversluiten van je hypotheek. Dat is een behoorlijke rekensom, waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Kijk daarom voor meer informatie hier voor het oversluiten van jouw hypotheek.

Leuk? post