Is een beleggingsclub de investering waard?

Een club van beleggers biedt meerdere voordelen.Een beleggingsclub wordt door vele startende beleggers als een onnodige kostenpost gezien, of als een exclusieve club die alleen voor zeer ervaren beleggers is bedoelt. De realiteit is echter anders, vaak bestaat een dergelijke club uit zowel gevorderde beleggers als mensen die net zijn gestart met beleggen in aandelen. In dit artikel zullen we toelichten hoe het lidmaatschap van een beleggingsclub in zijn werk gaat.

Clubs met een beperkt lidmaatschap

Er zijn vele clubs met beleggers die elkaar periodiek (meestal maandelijks) treffen om opgedane ervaringen en kennis uit te wisselen. Naast deze uitwisselingen speelt het sociale aspect vaak ook een belangrijke rol voor de leden. Immers, beleggers brengen vaak veel tijd door achter een computerscherm, waarbij er weinig contact is met andere beleggers.

Ben je dus geïnteresseerd om van de geleerde lessen van andere beleggers kennis op te doen en wil je daarnaast zinvolle en leuke contacten opdoen met gelijkgestemden? Dan is een beleggingsclub met een beperkt lidmaatschap de juiste keuze voor je. Overigens ontstaan er buiten de club om regelmatig samenwerkingsverbanden waarin beleggers nauw samenwerken en collectief beleggen in aandelen om zo het risico van het beleggen te reduceren. Als het collectief beleggen je aanspreekt, dan is een uitgebreider lidmaatschap wellicht een betere keuze voor je.

Clubs met een uitgebreid lidmaatschap

Clubs met een uitgebreid lidmaatschap organiseren ook periodieke bijeenkomsten, maar gaan daarnaast intensief samenwerken. Dit betekent dat er een beleggingsrekening wordt geopend waarin de leden van de groep een bedrag storten waarmee collectief in aandelen wordt belegt. Naar gelang de inleg worden de opbrengsten over de deelnemers verdeelt.

Doordat er een gezamenlijke beleggingsrekening moet worden beheert, stellen de leden beheerders aan die erop toezien dat de financiële middelen op correcte wijze worden beheert. Daarnaast houden deze personen toezicht op het naleven van de gezamenlijke gekozen beleggingsstrategie.

Beleggingssoftware

Om de communicatie tussen de leden van de club in goede banen te leiden wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenoemde beleggingssoftware. Dergelijke software zorgt ervoor dat het overzicht over de beleggingsportefeuille van de club blijft behouden. Zo wordt voorkomen dat bepaalde koersontwikkelingen te laat worden opgemerkt en er te laat actie wordt ondernomen.

Volg een beleggingscursus voordat je lid wordt

Zeker voor de beginnende belegger geldt dat, voordat je lid wordt van een beleggingsclub, het is aan te raden om een beleggingscursus te volgen. In een dergelijke cursus leer je hoe de beleggingswereld in elkaar steekt, kom je te weten welke vaktermen er zoal worden gebruikt en wordt uitgelegd hoe je een beleggingsstrategie opstelt. Door een solide theoretische kennis van het beleggingsvak kan je, ook als je een beginnend belegger bent, een zinvolle bijdrage aan een beleggingsclub leveren. En zolang dat het geval is zullen maar weinig clubs je de toegang ontzeggen. Meer weten? Bekijk dan een voorbeeld van een beleggingsclub.

Leuk? post