Media is hot. We kunnen niet meer zonder media. Sociale media is een vast onderdeel van ons leven geworden en mediabedrijven vieren hoogtij.
Niet gek dus dat mensen – met de tegenvallende spaarrentes van vandaag de dag – besluiten hun vermogen te investeren in mediabedrijven.
We zetten er kraag een paar op een rijtje.
RELX en Wolters Kluwer
In Nederland staan ook een paar mediabedrijven genoteerd, er zitten er zelfs twee in de AEX: RELX en Wolters Kluwer. RELX heette voor 2015 Reed Elsevier, en is een Brits-Nederlands bedrijf dat in 1993 ontstond uit de uitgeverijen Reed en Elsevier. RELX geeft vooral wetenschappelijke, technische en medische informatie uit. Het bedrijf heeft ongeveer 2000 wetenschappelijke, technische en medische tijdschriften in huis en voert meer dan 20.000 boektitels. De online uitgeverij van onder andere juridische literatuur heet LexisNexis en wordt door allerlei professionals gebruikt.
Reed, Elsecier en LexisNexis
Ongeveer de helft van de omzet wordt in Noord-Amerika gerealiseerd, een kwart in Europa. Het aandeel RELX is een defensieve belegging, die niet erg gevoelig is voor de grillen van de economie. Een steeds kleiner deel van de omzet wordt behaald met de verkoop van gedrukte publicaties en dit aandeel neemt structureel af. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor grondstoffen prijzen af. Doordat klanten vaak trouwe abonnees zijn en slechts 2 procent van de omzet uit advertentie-opbrengsten bestaat maakt de omzet zeer stabiel. Vooral dat percentage advertentie-inkomsten is bij mediabedrijven die zich meer op de consument richten veel groter. RELX heeft in 2015 niet alleen de naam veranderd (RELX is een samentrekking van Reed, Elsevier, de databank LexisNexis en de beurzentak Reed Exhibitions), er werd ook een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur doorgevoerd, waarbij onder meer het bekende Elsevier weekblad in de verkoop ging.
Aandelen
De Nederlandse en Britse aandelen werden aan elkaar gelijkgesteld en de beide moederbedrijven worden verder geïntegreerd. Het aandeel blijft wel genoteerd op zowel de beurs van Amsterdam als die van Londen. Die andere Nederlandse uitgever, Wolters Kluwer, richt zich ook op professionele gebruikers, vooral in de juridische en fiscale hoek. Ook Wolters Kluwer zag zijn aanbod van online informatie sterk groeien en het bedrijf investeert veel in innovatieve, technologische oplossingen om het werk van professionals minder complex en efficiënter te maken. RELX en Wolters Kluwer zijn aantrekkelijke aandelen voor lange termijn beleggers vanwege hun stabiele kasstromen die voor beleggers resulteren in een stabiel en hoog dividend.
Zwakke Euro
In 2015 profiteerden zowel RELX als Wolters van de zwakke euro, waardoor hun dollaromzet flink opliep. Ook de lage rente hielp om de langlopende financieringen tegen gunstiger tarieven te kunnen verlengen. Als een keus tussen deze twee moet worden gemaakt, krijgt Wolters Kluwer in 2016 de voorkeur. Dat aandeel is nu net wat aantrekkelijker gewaardeerd. Wolters zit niet zoals RELX midden in een grote herstructurering en presteerde in 2015 prima. Het gaat Wolters voor de wind in de Verenigde Staten en in Azië en de winstmarges nemen sterk toe. Op 14,9 keer de winst en met een dividendrendement van 2,4 procent is het aandeel correct geprijsd. Wolters Kluwer heeft bovendien ruimte voor een aanzienlijke verhoging van het dividend.