Inkoopbeleid van zorgverzekeraars gaat veranderen

Voorheen was de markt van zorgverzekeraars alles behalve transparant maar daar komt steeds meer verandering in. Er is meer informatie beschikbaar en zo weten we bijvoorbeeld dat verzekeraars winst reserveren om te kunnen concurreren. Met de reserve heeft men namelijk de mogelijkheid om de premies te verlagen. Wel moet het inkoopbeleid van de bedrijven veranderen.

Zorgverzekeraars moeten binnenkort Europese aanbestedingsprocedures volgen waardoor het huidige beleid niet meer werkt. Dit heeft een voorzieningsrechter uit Breda bepaald in een kort geding dat liep tussen Hollister (een Amerikaanse hulpmiddelenleverancier) en CZ. De zorgverzekeraar beloofde de stomazorg aan één enkele aanbieder.

Op dit moment zijn er nog meerdere aanbieders en de rechter oordeelde dat het contract met de enkele aanbieder niet door kan gaan. Een zorgverzekeraar is een publiekrechtelijke instelling waardoor ze moeten aanbesteden. Diederik Schrijvershof, mededingingsadvocaat, noemt de uitspraak voordelig voor zorgaanbieder. Ze kunnen namelijk aanspraak maken op meerdere verzekeraars, en in de toekomst moet dat wellicht ook voor fysiotherapie Goirle kunnen.

Niet zonder risico’s

Hij denkt dan ook dat het speelveld tussen verzekeraar en aanbieder flinke wijzigingen zal ondergaan. Het recht om aan te besteden komt er aan en verzekeraars zullen aan de verplichtingen van Europa moeten voldoen. Gerard ’t Hart, advocaat van beroep, vindt dat de verandering niet zonder risico’s is. Bij kleine fouten zouden aanbieders van zorg direct naar de rechter kunnen stappen.

Het recht tot aanbesteden wordt namelijk goed afgebakend waardoor een foutje snel wordt gemaakt. Zorgaanbieders kunnen daar misbruik van maken en bij het minste geringste een kort geding beginnen.

Leuk? post