Hypotheek oversluiten

Aan elke hypotheek zit vaak een rentevaste periode verbonden. Wanneer deze periode afloopt krijg je daar bericht van. Eerder kreeg je een maand van tevoren te horen dat de rentevaste periode bijna afgelopen was, maar dat is nu verhoogd naar drie maanden.

Doordat er nu eerder wordt aangegeven dat de rentevaste periode is afgelopen, heb je als consument langer de tijd om andere aanbieders hypotheekrentes te vergelijken. Het kan soms voordelig uitpakken om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder voor een lagere hypotheekrente

Dezelfde aanbieding voor iedereen

Het maakt tegenwoordig niet meer uit of je een nieuwe klant of een bestaande klant bent van een bank. Iedereen heeft recht op dezelfde rentepercentages en dezelfde kortingen. Zelfs als je denkt dat de nieuwe rente een redelijk tarief is, kan je voor de zekerheid de huidige aanbieder vergelijken met anderen om er zeker van te zijn dat de hypotheekrente overeenkomt met de rentepercentages van anderen. Let wel op dat je vergelijkt op basis van dezelfde hypotheekvorm.

Wacht niet te lang

Als je een bankspaar-, spaar-, of beleggingshypotheek hebt, kan je in principe overstappen naar elke andere bank. Deze vorm blijft dan behouden en het recht op hypotheekrenteaftrek ook. Wil je daarnaast een nieuwe hypotheek afsluiten, dan moet deze wel annuïtair zijn en in 30 jaar worden afgelost. Dus ben je niet tevreden over het nieuwe voorstel van je huidige aanbieder, dan kan je overstappen naar een andere bank. Een bank is echter niet verplicht om jou te accepteren. Wacht dus niet te lang met vergelijken van de hypotheekrentes om zeker te zijn dat je de hypotheek oversluit naar de voordeligste aanbieder.

Leuk? post