Boekhouding zelf regelen of een boekhouder inschakelen?

Vooral bij kleine ondernemingen en ZZP’ers zien we vaak de vraag terugkomen of het nodig is een boekhouder in te schakelen of dat men de boekhouding makkelijk zelf kan doen. De boekhouding zelf doen lijkt echter eenvoudiger dan het in werkelijkheid is.

Boekhouding zelf doen

Hou er rekening mee dat wanneer je ervoor kiest je boekhouding zelf te doen, dit meer is dan enkel wat facturen klasseren en doorgeven aan de belastingdienst. Er zijn tal van wettelijke bepalingen en te volgen procedures. Veel hangt natuurlijk ook af van je eigen kennis en ervaring met het bijhouden en aangeven van een boekhouding. Wanneer je het echt zelf wil doen, kun je bij Fabius opleidingen een cursus boekhouding volgen.

Boekhouder inschakelen

Een professioneel boekhouder is door zijn opleiding en ervaring optimaal op de hoogte van de procedures die gevolgd moeten worden. Hij weet welke stukken wanneer bij de bevoegde diensten aangegeven moeten worden en op welke manier dit moet.

Boekhouder als adviespersoon

Wanneer je een boekhouder inschakelt, kan die meer voor je doen dan enkel je boekhouding bijhouden. Als adviespersoon kan hij je helpen bij het plannen van aankopen en investeringen, hij houdt je op de hoogte wanneer een verandering van rechtsvorm zich opdringt en hij helpt je te besparen waar hij dat mogelijk acht. Uiteraard is het nog steeds aan jou om te beslissen of je de raad al dan niet wilt opvolgen.

Boekhouder inschakelen of niet

Hoewel het inschakelen van een boekhouder gezien wordt als een kostenpost, mag je dit niet zo bekijken. Immers door zijn professionele aanpak van je boekhouding kan hij ervoor zorgen dat je op je aangiftes kunt besparen. Je bent er bovendien zeker van dat je in regel bent met alle wettelijk bepalingen en geen boetes riskeert voor laattijdige of foutieve aangiftes.


Ga zeker eens langs bij een boekhouder en laat je informeren over de mogelijkheden die hij je kan bieden. Elke boekhouder of boekhoudkantoor zal je graag wegwijs maken in hun diensten en bekijken welke oplossing voor jou de beste is. Omdat er in de tarifering nogal wat verschillen kunnen opduiken, is het raadzaam te luister te gaan bij verschillende boekhouders en er diegene uit te kiezen waar jij vertrouwen in hebt.

Leuk? post