Bijzonder beheer

bijzonder-beheer-afdeling

Gaat het minder goed met uw bedrijf dan verwacht, dan kan de bank twijfelen over de nakoming van de betalingsverplichtingen. Het gevolg hiervan is dat uw zaak overgedragen wordt aan de afdeling bijzonder beheer.

Binnen de bank met de afdeling bijzonder beheer ervoor gaan zorgen dat het risico dat de bank loopt verkleind wordt. Een bank kan besluiten de ondernemer hard aan te pakken door de rente te verhogen, een of meerdere rekeningen te blokkeren en op uw kosten een derde in te schakelen die de situatie en maatregelen moet gaan inschatten. Door deze maatregelen krijgen veel ondernemers het juist een stuk zwaarder omdat de kosten verder oplopen. Een trigger wat dit alles kan veroorzaken en bijvoorbeeld het contant roodstaan op de rekening. De bank kan zelfs besluiten om faillissement in te zetten zodat de bank geen risico meer loopt.

 

Hogere kosten

Wanneer de bank besluit een onafhankelijke partij in de hand te nemen, dan moet u daar de kosten voor dragen. De onafhankelijke partij gaat dan onderzoeken wat het risico voor de bank is. Een renteverhoging kan een gevolg zijn omdat de bank ook meer risico loopt.

 

Een pro-actieve houding

Door een pro-actieve houding aan te nemen als bedrijf en de bank juist meer inzicht te geven in de lopende projecten en die er aan zitten te komen, kunt u problemen voorkomen. Het allerbelangrijkste is door te blijven communiceren. De bank weet dan hoe de vork in de steel zit en is minder snel geneigd een externe partij in te schakelen die de boel gaat doorlichten. Samen met een expert kunt u kijken op welke manier u het bedrijf stabieler kunt krijgen en de inkomsten kunt verhogen.
In de praktijk krijgt ongeveer 20 procent van de bedrijven te maken met de afdeling bijzonder beheer. Te weinig kennis van zaken is vaak een oorzaak. Een specialist in de hand nemen kan verdere problemen en zelfs een faillissement voorkomen.

Leuk? post