Als je een zaak hebt aangespannen tegen een debiteur omdat hij maar niet wil betalen, wijst de rechter de debiteur een vonnis toe. Vervolgens zal de deurwaarder dit vonnis gaan verhalen op de debiteur. Een deurwaarder is bevoegd tot het uitbrengen van dagvaardingen, het opmaken van bepaalde akten en het executeren van vonnissen door middel van beslaglegging. Zo mag een deurwaarder beslag leggen op dingen die de schuld kunnen dekken.
Zaak tegen een debiteur
Laten we beginnen met een omschrijving van wat een debiteur precies is. Een debiteur is een relatie van wie je als bedrijf nog geld krijgt. Je hebt een persoon of bedrijf goederen of een dienst verleend en daarvoor staat nu nog een onbetaalde factuur open. Vaak weet je van debiteurs dat ze nog gaan betalen en dat de kans groot is dat ze zijn vergeten te betalen. Maar soms kun je ook twijfelen of je het geld nog wel gaat krijgen, door bijvoorbeeld financiële problemen bij de debiteur. Als je je geld na een aanmaning nog steeds niet hebt ontvangen en er ook al een incassobureau aan te pas is gekomen, is het tijd om juridische stappen te zetten. De debiteur krijgt als er een zaak wordt aangespannen, na verschillende mogelijkheden te hebben gehad om te betalen, een dagvaarding. Deze dagvaarding wordt door de deurwaarder uitgebracht; de deurwaarder zorgt ervoor dat de dagvaarding bij de debiteur terecht komt. De kosten hiervan zijn in eerste instantie voor de eiser, maar soms kunnen deze ook worden verhaald op de debiteur. Je hebt twee soorten deurwaarders, namelijk de belastingdeurwaarder en de gerechtsdeurwaarder.
Beslaglegging
Wanneer de rechter een vonnis heeft toegewezen aan de debiteur, zorgt de deurwaarder ervoor dat de debiteur op de hoogte wordt gesteld van het vonnis wanneer de debiteur niet bij de zaak aanwezig was. Ook zorgt de deurwaarder ervoor dat het vonnis wordt uitgevoerd. Als dit niet gelijk na het vonnis gebeurt, kan de deurwaarder beslag gaan leggen. Een deurwaarder bekijkt wat in aanmerking komt en schrijft dit op. Vervolgens hoor je wanneer de spullen worden verkocht. De spullen worden meestal niet direct meegenomen. Er mag ook beslag worden gelegd op onroerende zaken, je bankrekening en je salaris of uitkering. Er mag geen beslag worden gelegd op je bed, beddengoed, kleding die je draagt, eten en drinken voor één maand en spullen waarmee ambachtslieden hun geld verdienen. Ook op voorzieningen voor gehandicapten mag geen beslag worden gelegd.