Tajine

tajine-nicole-3De Tajine

De tajine wordt steeds populairder in Nederland. In landen zoals Marokko en Spanje is het al een bekend fenomeen, hier worden vele gerechten in de tajine voorbereid en klaargemaakt. Oorspronkelijk komt de tajine ook uit Marokko. Vroeger trokken nomaden op hun kamelen door de woestijnen, gehele keukens mee sjouwen was geen optie. Zij hadden de tajine wel altijd bij zich, hier konden ze gemakkelijk éénpansgerechten in maken. In de tajine kunnen vele gerechten worden klaargemaakt, zowel vleesgerechten, groentegerechten, visgerechten als fruitgerechten.  Er zijn vele recepten te vinden om een heerlijk tajine gerecht te maken. De tajine is van oorsprong een soort aardewerken stoofpot en bestaat uit twee delen. In de onderste schaal (de basis) van de tajine legt men de ingrediënten van het gerecht, in deze schaal kunt u ook het gerecht opdienen. Het bovenste deel is een kegelvormig deksel, deze fungeert als soort stoofdeksel. De werking is soortgelijk aan de braadpan:  door het koken gaat de condens omhoog naar de deksel, deze condens druppelt vervolgens weer naar beneden in de onderste schaal. Dit zorgt ervoor dat de gerechten sappig en mals blijven en de pure smaken van de afzonderlijke ingrediënten naar boven worden gehaald.

Enkele tips voor het koken met de tajine:
– De eerste keer dat je met de tajine gaat koken eerst de tajine (zowel deksel als basis) 24 uur in water laten weken. Het aardewerk zal een deel van het water opnemen waardoor hij tijdens het koken niet zal barsten.
–  Zorg dat er tijdens het koken een laagje water in de tajine zit, zodat de gerechten in de tajine niet gaan aanbranden.

Wil je een tajine kopen? Let er dan wel op voor welke warmtebron de tajine geschikt is. De meeste tajines zijn enkel geschikt voor koken in de oven.  Op een gaspit koken met een tajine kan wel, maar op zeer laag vuur en altijd met een vlamverdeler. Sommige tajines zijn ook ‘fireproof’, deze kunnen gewoon op gas worden gebruikt. Kook je op inductie lukt dit niet met een tajine, maar hiervoor zijn inductie adapters verkrijgbaar. Deze adapter leg je tussen de warmtebron en de tajine in, waardoor de tajine goed zijn werk kan doen.

 

 

Leuk? post