Streekproducten die Limburg rijk is

De provincie die het meest geassocieerd wordt met het Bourgondische Leven is Limburg. Het is de plek van weelderige natuur, uitgestrekte bosgebieden, charmante dorpjes en sprookjesachtige steden. Het tempo ligt er net iets lager, wat zorgt voor meer tijd om van het leven te genieten. En dat genieten van het leven, zoals vele Limburgse zangers bezingen, wordt mogelijk gemaakt door het meest verrukkelijke eten wat de streek heeft voort te brengen.

Streekproducten

Limburg heeft een naam hoog te houden wanneer het gaat om de kwaliteit in haar gastronomisch aanbod. Specifiek de delicatessen hebben een hoge standaard. Vers van de Limburgse bodem, vaak volgens traditioneel recept, zijn de streekproducten origineel en verrassend lekker. Dankzij de vruchtbare grond en ambachtelijke tradities is te genieten van lokaal fruit, groente, en mede door de wijngaarden en brouwerijen van sterke dranken.

Uitmuntend en smaakvol

Limburg heeft tal van producten die bepalend zijn in hun klasse. Neem bijvoorbeeld champignons. Voortreffelijk in smaak en erg veelzijdig. De grootste marktleider van champignons is in Noord-Limburg te vinden.

Uiteraard kan er niet om de asperge heen. Op het Limburgse land worden er veel asperges geteeld. Er zijn zelfs zogenaamde aspergeroutes te bewonderen. Deze typerende groente wordt haast de Limburgse groente genoemd. De trots van de provincie is de Limburgse vlaai. Ze zijn meestal gevuld met vruchten als kruisbessen, appel, abrikozen of kersen en is een heerlijke zoetigheid.

Er zijn liefst 19 bierbrouwers in Limburg actief. Met een oeroude traditie in het brouwen zijn de bieren afkomstig van deze brouwerijen authentiek en karakteristiek. Zo zijn Alfa, Gulpener, Brand, Genneper Tortelduiven en Venloosch Alt niet te versmaden drankjes. Dankzij een mineraalrijke grond is de wijnbouw in deze bourgondische provincie een goede bron voor de wijnbouw. Tot drie eeuwen geleden was het vrij normaal dat in de zuidelijke streken er wijngaarden te vinden waren. Pas eind vorige eeuw is de wijnbouw weer opgepakt. Tegenwoordig zijn er smaakvolle wijnen te vinden van de vruchtbare wijngaarden van Limburg.

Landbrood

Een zacht, meergranen spelt brood met een donkere kleur. Limburgs vloerbrood zit vol met vitaminen, mineralen en vezels. De smaken van geroosterd rogge, sesamzaad en zonnebloempitten zijn te onderscheiden. Dit vloerbrood is ontzettend goed voor de vitalisering en voeding van het lichaam en dat is er vanaf te proeven. Dit stukje Limburgs vernuft komt oorspronkelijk uit de omgeving van Kerkrade. Het is een brood op een unieke manier bereidt, direct op de ovenvloer. Luchtig van binnen, een krokante korst van buiten en met een intense smaak. Het robuuste vloerbrood is een van de bewijzen dat Limburg de kunst van het levensgenieten beheerst.

Meer eten gekocht dan op is gegaan? Doneer dan je restjes aan de voedselbank. Zo komt het zeker goed terecht!

Leuk? post