Dit zijn de lekkerste Limburgse vlaaien!

De lekkerste Limburgse vlaaien worden uiteraard gebakken volgens origineel Limburgs recept. Maar wat is nu eigenlijk een echte Limburgse vlaai? Een welke Limburgse vlaaien zijn het lekkerst?

Echte vlaai uit Limburg

Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegboden van ongeveer 30 centimeter. Voor de vulling wordt meestal rijst of fruit gebruikt. Bijvoorbeeld pruimen, kersen, abrikozen of kruisbessen. Van oorsprong werden vlaaien niet met slagroom geserveerd. Maar vandaag de dag vinden veel mensen slagroom op hun vlaaipunt erg lekker.

 

Vlaaien werden al gegeten door de Germanen. Zij bakten hun brood op een verwarmde steen. Om het platte brood lekkerder te maken werd er vruchtensap of honing over gegoten.

Van oorsprong werd de vlaai in Limburg niet elke week gebakken. Alleen met feestelijk gelegenheden zoals een bruiloft of verjaardag bakten de bakker een vlaai. Gelukkig worden vlaaien tegenwoordig elke dag vers gebakken. Er is toch altijd wel iets te vieren!

De lekkerste Limburgse vlaaien

Als je op zoek bent naar een lekkere vlaai heb je keuze uit heel veel verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan de champagnevlaai, de chocoladevlaai en de vele soorten vruchtenvlaaien. Er zijn zelfs vlaaien met stroopwafel of rum verkrijgbaar. Maar natuurlijk kunnen niet alle vlaaien even lekker zijn. De lekkerste op een rijtje:

Rijstevlaai

De rijstevlaai is vooral in Limburg een veel verkochte vlaai. Niet verwonderlijk, want deze vlaai heeft een heerlijk zachte, romige smaak. Een rijstevlaai heeft een luchtige bodem en wordt gevuld met dessertrijst. Voor een extra verleidelijke smaak wordt de vlaai vaak gedecoreerd met slagroom en chocoladeschaafsel of kersen.

Kersenvlaai

De kersenvlaai is zeker een van de lekkerste vlaaien uit Limburg. De combinatie van rijpe kersen en lichtzoet deeg maakt dat deze vlaai vooral bij zoetekauwen favoriet is. Traditioneel wordt de kersenvlaai afgewerkt met een deegraster, maar ook de kruimelvariant is heerlijk.

Abrikozenvlaai

De abrikozenvlaai is een populaire klassieker. In weinig vlaaien is de balans tussen zoetigheid en frisheid zo subliem. De frisheid zorgt ervoor dat de abrikozenvlaai altijd smaakt, ook op een warme zomerdag. Een abrikozenvlaai wordt vaak afgewerkt met een deegraster met suikerkristallen en smaakt heerlijk met een dot verse slagroom.

Appelvlaai

Appeltaart wordt wereldwijd gegeten, maar in Nederland kunnen we ook smullen van de appelvlaai. Het verschil tussen appeltaart en appelvlaai zit vooral in het deeg. Het deeg van een appelvlaai is veel luchtiger en daardoor minder machtig. Dit deeg in combinatie met de verrukkelijke smaak van appel en kaneel maken de appelvlaai tot een echte topper.

5/5 - (13)

Plaats een reactie