Karakterbrood: een (h)eerlijk brood, bereid op authentieke wijze

In dit artikel wordt het Korengoud biologisch karakterbrood van Jan Linders belicht. Je wordt meegenomen in de geschiedenis, de betekenis en de bereidingswijze van dit karakterbrood. Verder worden er ook variatietips gegeven voor hoe je karakterbrood kunt eten.

Biologisch karakterbrood

Bijna iedereen eet brood, de één wat meer dan de ander. Er zijn veel verschillende broden en dat maakt het soms moeilijk om voor een bepaald brood te kiezen. Elk brood is namelijk lekker op een eigen manier. Je proeft het als er de tijd is genomen voor het maken van een brood. Jan Linders neemt de tijd voor het maken van biologische karakterbrood. Dit ambachtelijke brood is gemaakt van authentiek molengraan. Het brood draagt de naam ‘Karakterbrood’, omdat hierin de puurheid en de ambachtelijkheid van een brood nog te proeven is. In karakterbrood zitten geen e-nummers, geen melkbestanddelen en geen soja verwerkt. Tegenwoordig vind je deze heerlijk- en eerlijkheid haast niet meer terug in een brood, maar wel in de broden van Jan Linders.

De werkwijze

Korengoud biologisch karakterbrood wordt op een speciale manier gemaakt. Voor het bereiden van het meel van dit brood, wordt biologisch graan gebruikt. Dat wil zeggen: graan dat vrij is van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit graan wordt gemalen in de Commandeursmolen in het Limburgse Mechelen. Na de bereiding van het meel laten de bakkers van Jan Linders het brood extra lang rijzen en daarna ook extra lang rusten. Net zo lang, totdat het karakterbrood perfect op smaak is. Als je eenmaal karakterbrood hebt geproefd, dan wil je geen ander brood meer.

Het verhaal achter karakterbrood

Karakterbrood is echt authentiek brood, zoals je dit vroeger nog bij de bakker kon halen. Het heeft een dunne en krokante korst en het wordt op een ambachtelijke wijze gemaakt. Wat dit brood bijzonder maakt, is dat het graan voor dit brood al eeuwenlang wordt gemalen in de Commandeursmolen in Mechelen. Deze molen bestaat sinds 1200 en is van generatie op generatie overgedragen. Het proces van het malen van het meel, waarvan karakterbrood wordt gemaakt, is sindsdien nauwelijks veranderd. De granen voor het meel worden op molenstenen gemalen, waardoor de smaak, kleur, aroma’s en structuur het best wordt behouden. De kiemen van de granen blijven zodoende goed intact.

Ieder karakterbrood anders

De naam ‘Karakterbrood’ is te danken aan het feit dat ieder karakterbrood met de hand wordt gevormd en daardoor anders is. Er kan daarom worden gezegd dat ieder brood een echt eigen karakter heeft. Dit maakt elk karakterbrood uniek.

Variatietip voor karakterbrood

Karakterbrood is heerlijk in combinatie met kaas. Vooral oude kaas op een karakterbrood snede is heerlijk. Wil je eens een keer iets anders proberen? Neem dan een ongesneden karakterbrood, snij deze in grote vierkante stukken, schenk er olijfolie overheen en leg er vervolgens verspreid stukjes knoflook op. Stop het heel even in de oven en laat het kort afkoelen. Zo heb jij heerlijke croutons voor in jouw versgemaakte soep of frisse salade.

Leuk? post

Plaats een reactie