Is brood nu goed of slecht voor je?

De meningen over brood zijn ontzettend verdeeld. De meeste mensen genieten van een sneetje hier en daar en zien het als een echt basisonderdeel van het dagelijkse dieet. Anderen zien brood vooral als een vervelende dikmaker die bovendien weinig goeds te bieden heeft. Welke van de twee kampen heeft het bij het rechte eind? Het antwoord blijkt eigenlijk helemaal niet zo simpel te zijn.

Koolhydraten

Brood levert koolhydraten aan je lichaam. Dit is een essentiële stof die je lichaam nodig heeft om energie te krijgen. Je kunt het uit ontzettend veel producten halen, zoals aardappelen, pasta en rijst. Brood hoort dus ook bij dit rijtje. De reden waarom sommige mensen stellen dat brood niet goed voor je is, is omdat het gevuld is met deze koolhydraten. Deze geven namelijk veel energie af en kunnen je daarom dik maken. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. De ene soort koolhydraten is de ander namelijk niet. Er wordt over het algemeen het onderscheid gemaakt tussen snelle en langzame koolhydraten. De snelheid waarover gepraat wordt, is de snelheid waarmee je bloedspiegel stijgt. Langzame koolhydraten worden langzamer opgenomen waardoor je je langer vol voelt en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Over het algemeen is de regel dat witbrood gevuld is met snelle koolhydraten, en dat volkoren broden juist meer langzame koolhydraten hebben. Hierdoor wordt de tweede optie over het algemeen als gezonder bestempeld.

De juiste ingrediënten

Net als bij alle andere soorten voedingsmiddelen is het bij brood zo dat vooral de gebruikte ingrediënten bepalen of iets gezond is of niet. Zo kunnen broden in de supermarkt gevuld zijn met conserveringsmiddelen om het brood er zo lang mogelijk goed uit te laten zien, maar deze zijn niet altijd even gezond voor je. Wanneer je een brood wilt kopen dat echt puur natuur is, dan kun je het beste kiezen voor biologisch brood. Deze broden zijn namelijk alleen gevuld met de beste ingrediënten die goed zijn voor jou en voor het milieu. Gezond eten draait niet alleen om het voorkomen dat je gewicht toeneemt, maar ook om het letten op alle ingrediënten die je eet. Sommige stoffen die in brood zitten zijn niet goed voor je, maar met het kopen van biologisch brood kun je dit helemaal vermijden. Brood kan dus gezond zijn als je maar de juiste keuzes maakt.

Leuk? post

Plaats een reactie