Criminelen met doodstraf kiezen laatste avondmaal

Hoewel de Europese wetgeving steeds meer gaat gelden voor Nederland zijn er binnen dit continent nog steeds grote verschillen te vinden. In vergelijking met landen uit de Verenigde Staten of China zijn nog grotere verschillen te ontdekken. De doodstraf is daar bijvoorbeeld nog legaal, terwijl dit soort straffen in Nederland al een geruime tijd uit den boze zijn. Hier mag je zelfs de zwaarste criminelen niet tot de dood veroordelen ofwel executeren.

Het krijgen van de doodstraf is al geen pretje maar dat het vonnis niet direct wordt uitgevoerd, maakt het wellicht nog erger. Gevangenen zitten soms jaren in de gevangenis te wachten om geëxecuteerd te worden. Er is dan nog wel één lichtpuntje. De ter dood veroordeelde criminelen mogen zelf kiezen wat hun laatste avondmaaltijd wordt. Mmm!

Henry Hargreaves, een fotograaf, vond dit feit zo interessant dat hij aan de slag is gegaan met een fotoserie van de maaltijden die gevangenen bestelden. Zijn foto’s tonen de naam van de veroordeelde, leeftijd, misdaad, soort doodstraf en het gerecht wat zij graag wilde eten.

Wat mogen de gevangene eten?

De ‘klant’ is koning en de gevangenen bepalen wat ze als laatste maaltijd willen eten. Wellicht dat er grenzen zijn gesteld aan de kosten want men mag vast geen truffels of kaviaar bestellen. Gerechten zoals wraps, verse kip of garnalen of een stuk monchou taart dr oetker als nagerecht is geen probleem. Zo bestelde John Wayne Gacy, verkrachter en moordenaar, een halve pond aardbeien met een bucket KFC kip, frietjes en 12 heerlijk gegrilde garnalen.

Leuk? post