Biologisch en verantwoord eten is de beste keuze

In de laatste jaren lijkt er steeds meer aandacht te zijn voor een gezonde en bewuste levensstijl. Zo liggen in boekwinkels de schappen vol met kookboeken waarin verantwoord eten centraal staat. Ook de foodblogs die zich nadrukkelijk richten op de gezondheid zijn razend populair. Supermarkten en andere voedingswinkels spelen in op deze trend. Het wordt bijvoorbeeld steeds gemakkelijker om het winkelmandje te vullen gezonde en biologische producten. Ook in de bakkerswereld is er een groeiende belangstelling voor biologische broden te zien. Een goed bakkersbrood is in de eerste plaats immers heerlijk om te eten, maar daarnaast past het ook uitstekend in een verantwoord voedingspatroon. Brood bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Een biologisch brood is daarom de beste keuze voor iedereen die niet alleen lekker wil eten, maar óók verantwoord.

 

Biologisch eten, wat houdt het in?

Een product kan het label ‘biologisch’ niet zomaar dragen. Het gaat namelijk om een wettelijk beschermde term. Alleen producten die voldoen aan de eisen van het Europese keurmerk mogen de term biologisch voeren. De eisen die hieraan worden gesteld hebben (althans voor wat betreft brood) betrekking op de productie van de ingrediënten. Brood wordt gemaakt van meel, dat weer wordt gewonnen uit granen zoals tarwe, spelt en mais. In een biologisch brood moeten de granen die worden gebruikt voor het meel biologisch zijn geteeld. Dit houdt met name in dat er in geen geval gebruik mag worden gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het telen van de granen gebeurt dan ook zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze. Doordat biologische keurmerken in Europa onder voortdurende controle staan onafhankelijke organisaties (in Nederland is dit Skal) kan de biologische herkomst van de ingrediënten worden gewaarborgd. Een biologisch product is daardoor met zorg gemaakt, duurzamer voor het milieu én gezonder voor de mens.

 

Biologisch brood van de bakker, smakelijk en gezond

Biologische producten zijn gelukkig niet alleen maar een goede keuze vanwege het feit dat deze verantwoord is. Biologische broden zijn namelijk vooràl heel smaakvol. Omdat de broden worden gebakken met meel dat is gemaakt van biologische granen, kent dit meel geen onnatuurlijke toevoegingen. Dat levert pure en stevige broden op met een natuurlijke smaak. Biologisch bakkersbrood is dus niet alleen gezonder, maar is ook van uitstekende kwaliteit. En dat is te proeven!

bread-1281053_640

Leuk? post