Refurbished gadgets kopen: ja of nee?

Besparen is het toverwoord van 2016. Zo zijn alle gemakkelijke en pijnloze kostenbesparingen welkom bij de bedrijven van nu. Zo kan het bezuinigen op hardware erg veel geld opleveren, terwijl het maar weinig risico’s met zich meebrengt.

Door de verslechterde economie worden bedrijven als het ware gedwongen om de kosten van de IT-infrastructuur zo veel mogelijk te verlagen en voornamelijk te investeren in vernieuwde technologieën. Bedrijven moet het budget dat overblijft dus verdelen over een groot deel van hun hardware. Dit is te zien aan de verkoopcijfers van tweedehands hardware leveranciers. Vooral bij het MKB en startende ondernemingen is de vraag naar gebruikte hardware drastisch aan het stijgen. Toch zijn er nog steeds erg veel bedrijven die hun PC’s en andere hardware om de twee tot drie jaar vervangen. Deze computers zouden dan verouderd zijn en moeten vervangen worden. Het maakt hierbij niet uit of ze nog gewoon makkelijk drie jaar mee kunnen of gewoon nauwelijks zijn gebruikt. De vervanging is gewoon een standaard procedure binnen het bedrijf.

Volgens onderzoek van Forrester Consulting kunnen bedrijven erg veel geld besparen door deze vaak voortijdige en onnodige investeringen een paar jaar uit te stellen. Zo heeft de gemiddelde netwerkswitch een levensduur van tien jaar, terwijl het grootste deel van de IT’ers beweert deze om de vijf jaar te vervangen. Daarbij geeft ruim 80% aan dat ze hun huidige netwerkapparatuur zouden blijven gebruiken als hun leverancier die nog zou ondersteunen. Het komt er dus op neer dat ze zich door de leverancier laten overhalen hun hardware eerder te vervangen dan eigenlijk nodig is.

Voordelen van refurbished apparatuur

Het grootste voordeel van refurbished apparatuur, net als bij bijvoorbeeld een refurbished iPhone, is de opvallend lage prijs. De prijs van refurbished apparatuur ligt over het algemeen tussen de 50% en 70% lager dan de nieuwprijs van het product. Daarnaast zijn alle kinderziektes er al uit. Oudere PC’s zijn zeer geschikt voor simpele taken zoals het versturen van e-mails, het schrijven teksten en het surfen op internet. De apparatuur die vervangen “moet” worden is dus nog heel goed te gebruiken bij bepaalde organisaties zoals bibliotheken, scholen en startende ondernemers. Ook zijn er veel goede doelen die tweedehands PC’s doneren aan Derde Wereld landen om de bevolking daar wat te leren over computervaardigheden.

Leuk? post