Hoe werkt verlichting op zon energie

Je hebt vast wel eens een verlichting of een apparaat gezien dat werkt op zonne-energie. Veel mensen weten echter niet hoe dit proces werkt. In dit artikel zal ik kort uitleggen hoe dit proces werkt.

 

De basiseenheid van een zonnepaneel is een zonnecel. Deze cel bestaat meestal uit een of twee lagen van halfgeleiders gemaakt van silicium. Wanneer deze in contact komen met de fotonen in zonlicht produceert de zonnecel een elektrische lading wegens fotovoltaïsch effect. De stroom van deze elektronen beweegt van de ene zijde van de cel naar de andere.
De stroom uit alle zonnecellen is gelijkstroom. De gelijkstroom wordt daarna of omgezet naar wisselstroom of door apparaten opgeslagen in een batterij. Vaak bij lampen en andere verlichting op zonne-energie wordt de stroom opgeslagen in een batterij. Mocht er te weinig licht zijn om voor energie te zorgen dan kan energie van de batterij worden onttrokken. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld verlichting buiten in de tuin hebt. Overdag kan de batterij opgeladen worden, zodat je s ’avonds de verlichting gewoon aan kan zetten. Binnenverlichting met zonne-energie bestaat ook. Met een draad wordt vaak een zonnepaneel buiten gekoppeld aan de verlichting. Voor leuke binnenverlichting kun je kijken op de website van batterijlicht.nl. Deze webshop heeft een groot assortiment en goede service.

Leuk? post