Het verschil tussen wespen en bijen

Veel mensen zijn bang voor vliegende insecten. Niet alleen de angst om gestoken te worden is aanwezig, velen vinden het ook gewoon erg vies om vliegende insecten om zich heen te hebben. Vooral wespen zijn niet geliefd. Ze kunnen venijnig steken en zijn vrij agressief. Omdat mensen bijen vaak met wespen associëren, zijn bijen vaak ook erg ongewild en eng in onze ogen. Echter is dit niet terecht. Er zit een groot verschil tussen wespen en bijen.

Wespen zijn agressief

Laten we beginnen met wespen. Wespen zijn van nature agressief. Ondanks dat wespen en bijen allebei steken als ze zich bedreigd voelen, is de kans veel groter om te worden gestoken door een wesp. Dit heeft met twee dingen te maken. Ten eerste wordt het voedsel voor wespen steeds schaarser naarmate de herfst in zicht komt. Hierdoor worden wespen steeds agressiever en steken ze sneller zonder reden. Daarbij komt dat wespen kunnen blijven steken, ze gaan niet dood nadat ze hebben gestoken. Wespen zijn te herkennen aan een geel met zwart gestreept lijf met een smalle taille. Ze komen vaak af op zoete dranken en etenswaren. Ook zijn het vleeseters, ze eten andere vliegende insecten. Onder wespen kunnen alleen de vrouwtjes steken. Bij een steek worden er kleine hoeveelheden gif in de huid gespoten, waardoor andere wespen worden aangetrokken.

Rustige bijen

Bijen zijn daarentegen veel minder gevaarlijk en agressief. Het zijn insecten die een stuk rustiger zijn dan wespen. Je kunt een bij herkennen aan de behaarde lijfjes die wespen niet hebben. Ook zijn ze een stuk dikker dan wespen. Bijen maken honing en leven van nectar en stuifmeel. Omdat ze vaak genoeg voedsel hebben, zullen ze niet snel op mensen afkomen. Ook steken ze alleen als ze zich echt bedreigd voelen en al hebben gewaarschuwd. Als een bij heeft gestoken, overlijdt hij. Dit is de reden dat je niet snel bang hoeft te zijn dat een bij steekt. Ook bij de bijen is het zo dat alleen de vrouwtjes steken. Mocht je toch worden gestoken door een bij, haal dan altijd de angel uit je lijf.

Ondanks dat je voor bijen dus een stuk minder bang hoeft te zijn dan voor wespen, is het nooit fijn om een bij in je huis te hebben. Schaf daarom altijd goede inzethorren aan. Deze kun je bestellen bij Horrentotaal.nl. Zo hoef je binnen nooit bang te zijn voor stekende insecten.

Leuk? post

Plaats een reactie