Het voeren van koi’s

Als je een koivijver hebt dan moet je deze op de juiste manier voeren. In dit artikel wordt verteld hoe je dit moet doen. Er wordt ingegaan over de aanschaf van koivoer en de hoeveelheid voer die koi’s nodig hebben. Verder worden er nog een aantal handige tips gegeven voor het voeren van koi’s als je hier niet zelf toe in staat bent. Kortom, handige informatie die jij als koi bezitter zeker niet wilt missen.

Aanschaffen koi voer

Bij het aanschaffen van voer voor jouw koi’s moet je een aantal aandachtspunten in de gaten houden. Als eerste moet je goed kijken naar het merk van het voer. Laat jezelf niet verleiden om voer te kopen van een onbekend merk, dat wellicht goedkoper is dan dat van een bekend merk. Goed voer is namelijk enorm belangrijk voor jouw koi. Een bekend merk koivoer is Saki Hikari. Verder moet je nog letten op de houdbaarheidsdatum van het voer. Hoe dichter bij de uiterste houdbaarheidsdatum, hoe meer voedingsstoffen en vitamines er worden afgebroken. Het is daarom niet aan te raden om een paar zakken met voer op voorraad in de kast neer te leggen. Het afbreken van de stoffen in het voer begint al vanaf het moment dat het koivoer is geproduceerd.

Juiste voerfrequentie

De frequentie waarin een koi gevoerd moet worden is in de zomer anders dan in de winter. In de zomer kun je de volgende richtlijn pakken, afhankelijk van de temperatuur.

  • 3-4 keer per dag voeren: bij temperaturen tussen 25-30 graden,
  • 2-3 keer per dag voeren: bij temperaturen tussen 15-25 graden,
  • Maximaal 2 keer per dag voeren: bij temperaturen tussen 12-15 graden,
  • Maximaal 1 keer per dag voeren: bij temperaturen tussen 10-12 graden,
  • Maximaal 2 keer per week voeren: bij temperaturen tussen 8-10 graden,
  • Niet of nauwelijks voeren: bij temperaturen tussen 3-8 graden.

Hoe kouder het wordt, hoe minder voer koi’s nodig hebben. Bij temperaturen onder de 8 graden zijn de meningen verdeeld over het wel of niet voeren van je koi vissen. Als je de vissen blijft voeren, doe dit dan in aanzienlijk mindere mate en gebruik zinkend voer.  

De hoeveelheid voer

Als je ervanuit gaat dat de temperatuur van het vijverwater in de zomermaanden boven de 18 graden ligt, dan kun je per dag 2% van het lichaamsgewicht van een koi voeren. Let er wel op dat jonge koi’s meer eten nodig hebben. Soms kan dit wel tot vijf keer de hoeveelheid zijn. Een vuistregel die vaak wordt gebruikt is: “Geef koi vissen nooit meer voer, dan deze in vijf minuten kunnen opeten”. Bij twijfel kun je beter voorzichtig zijn in de voerfrequentie en hoeveelheid. Koi’s leiden namelijk niet door ondervoeding, maar wel door overvoeding.

Tips voor voeren

Soms kan het lastig zijn om je koi’s zelf een aantal keer per dag te voeren. Dan zijn er een aantal tips die u kunnen helpen bij het voeren van jouw koi vissen. Je kunt namelijk een voederapparaat aanschaffen. Hier heb je verschillende soorten in: voederapparaten die je op de stenen rand van je vijver kunt plaatsen, een voederapparaat dat boven de vijver hangt of een apparaat die in de grond naast de vijver kan worden gestoken. Dit is vooral handig als je geen rand om de vijver hebt, omdat deze bijvoorbeeld direct in de aarde is gebouwd. Je kunt op een voederapparaat precies de voederfrequentie en de hoeveelheid voer instellen. Zo kun je onbezorgd op vakantie, terwijl je koi’s frequent en voldoende eten krijgen.

Leuk? post

Plaats een reactie